Ingrediënten

  • 4 el zwarte sesamzaadjes, geroosterd
  • 6 tl sesamolie
  • 400 ml kokosroom (let op, geen kokosmelk, toko)
  • 250 ml gezoete gecondenseerde kokosmelk (toko)
  • 250 g (ca. 2 stuks, schoon gewicht) banaan
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract

Bereiding

  1. Zet een kom minstens 10 minuten in de vriezer om voor te koelen.
  2. Maak sesampasta door 4 eetlepels zwarte, geroosterde sesamzaadjes in een hakmolentje te vermalen. Maal net zo lang tot er olie vrijkomt. Dit kan wel 4 tot 6 minuten duren. Voeg op dat moment 2 theelepels sesamolie toe. Maal verder. Voeg na een tijdje nog eens 2 theelepels sesamolie toe. Maal weer door. Voeg tenslotte nog eens 2 theelepels toe, en maal tot je een smeuïge pasta hebt.
  3. Klop de kokosroom in de voorgekoelde kom tot een slagroom. Voeg halverwege de gezoete gecondenseerde kokosmelk toe.
  4. Pureer de banaan met een staafmixer glad. Voeg de bananenpuree samen met de ahornsiroop en vanille toe aan de slagroom. Roer door. Voeg dan de sesampasta toe en roer nogmaals.
  5. Hevel over in een met bakpapier beklede cakevorm. Zet in de vriezer. Mix het ijs na 2 uur even door met een handmixer om te voorkomen dat er kristallen ontstaan. Zet terug voor nog eens 2 uur en herhaal het mixen. Vries nog een uur in.
  6. Haal een kwartier voor serveren uit de vriezer. Bewaar tot 3 dagen.

Uit: Vegan East, Milou van der Will (Good Cook, 25,95 euro)

IngrediëntenBereiding