Voor 4
8 verse dadels
40 ml droge sherry
4 el hazelnoten
2 el sinaasappelmarmelade
1/2 tl geraspte sinaasappelschil
1/2 tl geraspte verse gember
4 appels
2 el koude boter, in klontjes
100 ml witte wijn
100 ml room
boter, om in te vetten
suiker, naar smaak
Schil en ontpit de dadels, snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Overgiet met de sherry en laat minstens 15 min. marineren. Rooster de hazelnoten en hak nadien grof. Meng met de sinaasappelmarmelade, sinaasappelschil, gember en fijngehakte gemarineerde dadels. Snij de bovenkant van de appels af en verwijder het klokhuis. Zet de appels in een met boter ingevette braadslee, vul met het dadelmengsel en verdeel de rest van de vulling rond de appels.
Leg de ‘hoedjes’ weer op de appels, schik er de klontjes boter op en bak de appels 20 à 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Overgiet na 10 min. met de witte wijn. Haal de appels uit de oven, giet er de room over en zet nog even in de oven. Voeg eventueel een beetje suiker toe aan de saus en serveer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier