Gevulde appel met ham en blauwe kaas voor 8 personen.
Nodig:
8 appels (liefst Jonagold)
het sap van 1 citroen
8 plakjes rauwe ham
200 g fijne boontjes (gekookt)
200 g komkommer (in kleine blokjes gesneden)
2 sjalotjes (fijngesneden)
100 g walnoten (grof gehakt)
1 dl olijfolie
0,5 dl balsamico-azijn
1 eetlepel mosterd
200 g blauwschimmelkaas
2 dl room
2 blaadjes gelatine (geweekt)
2 eetlepels cognac
2 eetlepels sherry
peper
zout
Snijd een kapje van de appels, verwijder het klokhuis (met de appelboor) en hol de appel voorzichtig uit met een scherp lepeltje. Snijd de bovenrand van de appel in de vorm van haaientanden. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Besprenkel de binnenzijde van de appels en het vruchtvlees met citroensap.
Snijd de ham en de boontjes in kleine stukjes en meng ze met de stukjes appel, de blokjes komkommer, 1 fijngesneden sjalotje, de walnoten, de olijfolie, de azijn en de mosterd. Goed roeren. Vul de appels met het hammengsel.
Maak de mousse: warm de room op en laat er de blauwe kaas en de geweekte gelatineblaadjes in smelten. Voeg de cognac, de sherry en het overgebleven sjalotje toe, kruid met peper en zout en laat het mengsel opstijven. Klop de mousse stevig op met een garde, schep ze in een spuitzak en spuit ze op de gevulde appels. Garneer met lente-uitjes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier