Paaseieren getest: deze heerlijke eitjes van 6 Belgische chocolademerken moet je proeven

Pasen komt eraan. En zoals echte Belgen betaamt, kunnen we die feestdag niet voorbij laten gaan zonder de lekkerste chocolade te proeven. De paasklokken wierpen alvast lekkers in het mandje van ons paaseipanel. Ontdek welke eitjes echt de moeite waard zijn.
De supermarkt heeft natuurlijk een groot aanbod paaseitjes – doe ons maar de oranje versie van Tony’s Chocolonely – maar soms mag het wat chiquer zijn. Wij savoureerden de paascollecties van zes Belgische chocolatiers en maakten de eindstand op. Ontdek hieronder welke collectie geschikt is voor jou en wat de beste eitjes zijn uit iedere doos. Zo weet je naar welk eitje eerst te grijpen wanneer je van plan bent te delen met geliefden.
NEUHAUS

Merk
Neuhaus, een van de oudste Belgische chocolademerken
Wat
Limited Edition Spring, een collectie met vijf smaken (15 duo-eitjes voor 32 euro). neuhauschocolates.com
Voor wie
Chocoladeliefhebbers die openstaan voor experimentele smaken met een crunch.
Verdict
De ietwat brave verpakking geeft nog niet prijs welke gewaagde smaken in dit doosje zitten. Wat dacht je van citroen en bergamot met pompoenpitten, geroosterde hazelnoot en chiazaad, bloedappelsien en quinoazaad en tot slot amandelpraliné & zonnebloempitten? Omdat het oog ook wat wil en het doosje vrij braaf is, delen we een extra punt uit voor de mooie kleurafwerking van de eitjes. De eitjes zelf zijn atypisch en vrij zwaar, maar ook verrassend lekker. Iets zegt ons dat deze heerlijk zijn bij een boterham of pistolet. Je kunt er geen vijf na elkaar van eten omwille van de hartig-zoete vulling.
Favoriete ei van de redactie
Bij het lezen van de smaken waren we sceptisch, maar we moesten onze vooroordelen laten varen. Wij genoten het meest van het eitje met bloedappelsien en quinoazaad. Dit klinkt misschien als de minst logische ingrediënten voor een paaseitje, maar geloof ons maar. Dit moet je proeven. ‘Kan ik dit in een bokaal krijgen voor op de boterham?’
THE CHOCOLATE LINE

Merk
The Chocolate Line met Julius en Dominique Persoone aan de culinaire knoppen en mater familias Fabienne als CEO en designer.
Wat
The Easter Collection bestaat uit vier smaken (20 eitjes voor 33,50 euro). shopthecocolateline.be
Voor wie
De dessertlover en liefhebber van al wat blinkt.
Verdict
Al meteen bij het ontvangen van deze doos zijn we enthousiast. Dit is een verpakking die je wil bijhouden, ook al zijn de eitjes al lang op. Een gouden doos met leuke illustratie omhult glanzende eitjes met dessertsmaken: crème brûlée, piemonte crunchy croissant, raspberry cheesecake en bitter ganache Mexico. Ze variëren van heel zoet naar bitter en van smeuïg naar crispy. Deze doos heeft dus voor elk wat wils op vlak van smaak en textuur. De eitjes zijn bijna te mooi om op te eten, maar gingen toch zeer vlot binnen eens we ons over dit euvel hadden gezet.
Favoriete ei van de redactie
Wie de doos opent, leest meteen in het Latijn dat er over smaak niet te twisten valt. We geven voorzichtig toch onze favoriet mee: de piemonte crunchy croissant. Weggrissen voor iemand anders ermee aan de haal is.
PIERRE MARCOLINI

Merk
Internationaal gelauwerde chocolatier Pierre Marcolini.
Wat
Doos met zes smaken op basis van praliné en stukjes koek (24 eitjes voor 39 euro). eu.marcolini.com
Voor wie
Pralinélovers die eitjes met een marmerprint weten te smaken.
Verdict
Met deze paaseitjes kun je bij je chicste vrienden op bezoek gaan. De marmerprint die de eitjes siert kan onze hele redactie bekoren. Ook fans van het koekje dentelle de Quimper moeten deze collectie in huis halen, want maar liefst drie van de zes smaken zijn hierop gebaseerd. Alle eitjes bevatten een vorm van praliné, aangevuld met een koekje of marsepein. Zoet, maar divers genoeg qua smaken en texturen om te verrassen.
Favoriete eitje van de redactie
We raakten het niet helemaal eens, maar de meeste stemmen gingen naar speculaas met hazelnoot, amandel en pure chocolade. Grijp dus daarnaar als speculaas je ding is, maar probeer ook die met brownie en melkchocolade mee te grissen.
BENOÎT NIHANT

Merk
Brusselse chocolatier Benoît Nihant
Wat
De Flamboyant-collectie voor Pasen bestaat uit vier smaken: Prélude (11 eitjes voor 24,10 euro), Audace (23 eitjes voor 42,50 euro) of Sensations (30 eitjes voor 52,30 euro). shopbenoitnihant.be
Voor wie
Voor de estheet die houdt van uitgebalanceerde smaken.
Verdict
De verpakking maakt ons alvast vrolijk. De chocolatier neemt ons mee op een reis diep in de zee dankzij de geschenkdozen met werk van kunstenares Kate McFarlane. Het lijken wel aquareldoosjes. Binnenin ontdekken we de paaseitjes, die willekeurig geschikt zijn in de doos en warme kleuren hebben. Het zijn best grote eitjes, maar doordat ze maar langs een kant bol zijn, kunnen we ze toch gemakkelijk binnen spelen. We savoureren de vier smaken Noir (puur), Lait (met pistache), Jaune (met hazelnoot) en Rouge (met vanille).
Favoriete ei van de redactie
Een zeer moeilijke strijd, dus we maken een top drie. Vecht als eerste voor het gele eitje (praliné) om vervolgens met ellebogenwerk eentje met donkergroene pistache te veroveren en af te sluiten met het rode ei, wat een fluweelzachte vanillesmaak heeft.
MARY

Merk
Mary, het chocoladehuis dat werd opgericht door Mary Delluc in 1919. Al jaar en dag hofleverancier voor het koninklijk paleis.
Wat
Kot Kot, doos met tien smaken (23 eitjes voor 37.9 euro). Mary.be
Voor wie
Een doos voor liefhebbers van de klassieke paaseitjes, zowel qua uiterlijk als qua smaak.
Verdict
De doos in de vorm van een oranje paasei staat leuk op tafel. We kregen de verpakking aan met een strik rond, wat altijd een leuke extra is voor een doosje verwennerij. Wel vond het testpanel het jammer dat de eitjes in aluminiumfolie zitten, dat oogt iets minder luxueus. De smaken van de eitjes zijn de klassiekers, met als leuke extra eentje met kokos. Deze doos kun je met een gerust hart delen met het hele gezin, want het zijn de gekende smaken, die de meesten onder ons lusten. Natuurlijk wel in een meer kwalitatieve uitvoering dan de supermarktvariant.
Favoriete ei van de redactie
Als je de eitjes effectief deelt met de hele familie, zorg dan dat je zeker de smaak caramel fleur de sel, melk of donker, uit de doos pakt voor de rest ermee weg is. Het voordeel aan de verpakking van de eitjes is dat je de kleurcodes makkelijk kunt onthouden: grijp naar het blauwe eitje voor de melkversie en het gele voor de zwarte variant.
JOOST ARIJS

Merk
Prijswinnende Gentse patissier en chocolatier Joost Arijs
Wat
Doos met acht verschillende smaken (16 eitjes voor 34,50 euro). joostarijs.be
Voor wie
Een doos voor fijnproevers, die geen poespas hoeven.
Verdict
In deze doos vind je klassiekers, zoals hazelnoot en karamel, maar ook meer speciale smaken zoals pistache, pecan, framboos en passievrucht. De verpakking zelf is vrij sober en ook de eitjes springen er niet uit qua uiterlijk, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de heerlijke smaken en lekkere combinaties. Dit zijn echt eitjes om rustig van te genieten.
Favoriete ei van de redactie
‘Na veertig paaseieren proeven in één week heb ik toch weer zin in het pistache-eitje van Joost Arijs. Dat zegt genoeg’. Lekkerbekken die van fruitsmaken houden moeten dan weer naar de versie met passievrucht grijpen: ‘Een frisse, exotische twist die me blijft verleiden om nog een eitje te nemen. Een echte delicatesse.’ Onze redactie proefde zich op de rand van een indigestie, maar voor deze eitjes mogen ze ons altijd roepen.
Welke doos wil de redactie vinden op paasochtend?
Als we echt moeten kiezen, gaan we voor de onderwaterfantasie van Benoît Nihant. Zowel de verpakking, de esthetiek van de eitjes als de smaken wisten ons het meest te overtuigen.
Maar ook met de andere vijf collecties kun je ons – en je familie en vrienden – ongetwijfeld blij maken. Over de marmerprint van Pierre Marcolini en de glanzende eitjes van The Chocolate Line zul je ons ook nog lang na Pasen horen vertellen. Neuhaus wist dan weer te verrassen met ongewone, maar heerlijke combinaties. Joost Arijs bedient de no nonsense fijnproevers en Mary zorgt voor kwalitatieve klassiekers, waar jong en oud van smullen.
Lees ook: Kombucha krijgt concurrentie: kenner Michel Verlinden proeft en vergelijkt sparkling tea
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier