Een karaf kraanwater op tafel is de normaalste zaak ter wereld in landen als Frankrijk of Italië, maar bij ons een unicum. Als je erom vraagt, word je vaak scheef bekeken. Is dat eigenlijk terecht? Of gaat de restaurateur of café-eigenaar in fout als hij je kraanwater weigert?

Of je al dan niet kraanwater kan krijgen op restaurant of op café hangt helemaal af van de welwillendheid van de eigenaar, want er bestaat geen enkele wet die zegt dat het ter beschikking moet staan. Verschillende zaken die zich engageren kraanwater te voorzien, staan opgelijst op de website drinkkraantjeswater.be.

Medische redenen

Kraanwater schenken is dus niet verplicht, maar hoe zit dat met mensen in nood? Als iemand dringend wat water nodig heeft omdat hij bijvoorbeeld ziek geworden is, is iedereen verplicht dat te geven, niet alleen horeca-uitbaters. Of die zieke persoon dan op een terrasje zat of bij de bakker in de rij stond, maakt dus niet veel uit.

Tot slot kan je af en toe ook enkele slokken water nodig hebben om bijvoorbeeld medicijnen in te nemen. Horeca Vlaanderen stelt gerust: "Als je daarvoor kraanwater zal vragen op het moment dat je ergens een koffie aan het drinken bent, zal je dat in de meeste gevallen niet geweigerd worden. We zijn tenslotte de sector van de gastvrijheid en klanten tevreden stellen is ons streefdoel."

(EK)

Een karaf kraanwater op tafel is de normaalste zaak ter wereld in landen als Frankrijk of Italië, maar bij ons een unicum. Als je erom vraagt, word je vaak scheef bekeken. Is dat eigenlijk terecht? Of gaat de restaurateur of café-eigenaar in fout als hij je kraanwater weigert?Of je al dan niet kraanwater kan krijgen op restaurant of op café hangt helemaal af van de welwillendheid van de eigenaar, want er bestaat geen enkele wet die zegt dat het ter beschikking moet staan. Verschillende zaken die zich engageren kraanwater te voorzien, staan opgelijst op de website drinkkraantjeswater.be. Kraanwater schenken is dus niet verplicht, maar hoe zit dat met mensen in nood? Als iemand dringend wat water nodig heeft omdat hij bijvoorbeeld ziek geworden is, is iedereen verplicht dat te geven, niet alleen horeca-uitbaters. Of die zieke persoon dan op een terrasje zat of bij de bakker in de rij stond, maakt dus niet veel uit. Tot slot kan je af en toe ook enkele slokken water nodig hebben om bijvoorbeeld medicijnen in te nemen. Horeca Vlaanderen stelt gerust: "Als je daarvoor kraanwater zal vragen op het moment dat je ergens een koffie aan het drinken bent, zal je dat in de meeste gevallen niet geweigerd worden. We zijn tenslotte de sector van de gastvrijheid en klanten tevreden stellen is ons streefdoel." (EK)