Wijnkenner Dennis van den Buijs schenkt klare wijn. Deze week grijpt hij naar de flessen van trage Italianen.
Ze zijn aandoenlijk, de mensen op een proeverij die een fles met 89 punten van wijncriticus Robert Parker links laten liggen, omdat de fles ernaast een gouden sticker met 92 punten heeft van collega James Suckling. In de grote onzekere wereld die wijn heet zijn we allemaal op zoek naar een houvast. Maar punten voor wijn zijn niet zaligmakend.
Geef me dan maar de visie van Slow Wine, een jaarlijkse gids die, in het kielzog van de slowfoodbeweging, Italiaanse wijnhuizen beloont. Niet met een score op honderd, wel met een welverdiende chiocciole – een tegendraads slakkenhuisje. De gids is zelfs deels gedrukt op gerecupereerde druivenschillen.
De Italiaanse Slow Wine-gids – gedrukt op gerecupereerde druivenschillen – deelt geen punten uit, wel slakkenhuisjes.
De slowfoodbeweging ontstond eind jaren tachtig toen de eerste McDonalds zou openen in Rome. ‘Landverraad’, schreeuwden hordes huilende mannen die protesteerden, een bord pasta van la mamma in de hand. Slow Wine ijvert sindsdien voor het behoud van de Italiaanse eet- en drinkcultuur. In Piemonte hebben ze een nationale wijnkluis, met duizenden van de beste Italiaanse wijnen van de afgelopen decennia, zorgvuldig behoed tegen de grijpgrage tengels van Chinese en Amerikaanse miljonairs.
De jaarlijkse Slow Wine-gids biedt bovendien geen droog cijferrapport, maar het levensverhaal van die ene familie die al jaren doet wat goed is voor de smaakpapillen én voor de natuur. Want wijnmakers die een slakkenhuisje van Slow Wine ambiëren moeten goede wijn maken en het milieu respecteren. Zelfs de gebouwen moeten duurzaam zijn en opgaan in de natuurlijke omgeving. Een Italiaan en zijn wijn hebben pas toekomst als ze zich letterlijk nestelen in de aloude traditie.
Geproefd en gekeurd: Italiaanse Slow Wine

1. Falanghina Campi Flegrei, Contrada Salandra, 16,75 euro. vinoceleste.be
Groene kruidigheid, zilte mineraliteit, steenfruit en weelderige witte lentebloesems. Past bij gerechten met dille of dragon, pure vis of asperge.
2. ProFondo, Miotto, Veneto, 14,50 euro, ilsalotto.be
Originele schuimwijn uit de proseccoregio, gemaakt volgens de aloude traditie col fondo – met gistresten in de fles. Complex, veel structuur. Bij sushi, risotto of frieten.
3. Nebbiolo Vindabeive, Valfaccenda, Piemonte, 17 euro. decanto.be
Speelse fruitige wijn met karakter. Rozenblaadjes en rijpe kersen, fluwelige tannines. Drink niet te warm. Ideaal bij pizza of Thai beef salad.
4. Titolo Pink, Elena Fucci, Basilicata, 22,75 euro. lascoperta.be
Girlpower op de uitgedoofde vulkaan Monte Vulture. Zwoele rosé van de druif aglianico. Kersen en peperige finale. Maaltijdwijn bij barbecue of zuiderse vispasta.