Kruidige Vietnamese vleessalade: larb met rundergehakt

© Ryland Peters & Small 2023

Nergens ter wereld worden de culinaire mogelijkheden van de bowl zo benut als in Azië. In de nieuwe editie van Knack Weekend Koken verzamelden we 75 van de lekkerste Aziatische gerechten-in een-kommetje. Deze Vietnamese larb met rundergehakt is een voorsmaakje.

Dit recept voor Vietnamese larb met rundergehakt maakt deel uit van de nieuwe editie van Knack Weekend Koken. Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken: eenvoudige, snelle gerechten, frisse kommetjes voor warmere dagen, soulfood, recepten met de focus op specerijen, en gerechten met een hoog umamigehalte. Vanaf 22 februari te koop, o.a. via shop.knack.be.

Voor 4
400 g jasmijnrijst
1 el arachide­olie
600 g rundergehakt
2 el vissaus
2 tl kristalsuiker
2 wortels, geraspt
1 handvol verse koriander
1 handvol verse munt
1 handvol verse basilicum
ijsbergsla
Voor de knoflookpasta:
4 teentjes knoflook, ongepeld
½ tl zout
1 sjalot, fijngesnipperd
2 stengels citroengras, grof gehakt
1 el verse gember, fijn gehakt
1 rode chilipeper
1 el geroosterde sesamzaadjes
Voor de chilidressing:
1 lange rode chilipeper, fijn­gehakt
1 klein rood pepertje (bird’s eye), zonder zaadjes en fijn gehakt
1 teentje knoflook, geperst
2 el geraspte palmsuiker
2 el vissaus
geraspte zeste en versgeperst sap van 1 limoen 


1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd hem warm.

2. Maak de knoflookpasta: verhit een braadpan zonder vetstof en leg er de ongepelde teentjes knoflook in zodra de pan heet is. Laat de knoflook in 5 minuten rondom bruin bakken. Laat wat afkoelen en verwijder dan de pellen. Leg de knoflook in een vijzel (of blender), voeg een klein beetje zout toe en plet samen tot een pasta. Voeg het citroengras, de gember en de chili toe en plet alles weer tot een pasta. Voeg nu de sesamzaadjes en de rest van het zout toe en plet opnieuw tot een glad mengsel. Zet opzij.

3. Maak nu de dressing. Leg de chilipepers, de knoflook en de suiker in een vijzel (of blender) en plet tot een pasta. Schep in een mengkom en klop er de rest van de ingrediënten voor de dressing onder.

4. Verhit de olie in een wok of grote braadpan en bak de knoflookpasta 1 minuut, tot hij geurig wordt. Voeg het gehakt toe en roerbak 3 à 4 minuten, tot het vlees bruin kleurt. Voeg de vissaus en de suiker toe en bak alles nog 1 minuut.

5. Verdeel de rijst over bowls. Schep er het vleesmengsel over en verdeel daarover de wortel en verse kruiden. Sprenkel er de dressing over, voeg slablaadjes toe en serveer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise