Kenners tippen hun favoriete bommadranken: ‘Deze madeira is de ultieme meditatiewijn’

© Getty Images

Versterkte wijnen hebben onterecht een ouwelijk imago, want er is niets mis met een smakelijke sherry of porto, en madeira kan meer dan een bittere ossentong op smaak brengen. Drie kenners kiezen wat zij deze feesten in het glas schenken.

1. Oh mijn Sherry

Margaux Balemans stelde volgens Gault&Millau de beste wijnkaart van het land samen voor Le Sanglier des Ardennes in Durbuy én werd zonet verkozen tot Beste Sommelier van België 2024. ‘Serveer deze sherry lichtgekoeld en je krijgt aroma’s van pompelmoes, citrus en gebrande noten. Het is een complexe mondvullende wijn met fijne zuren en een hint vanille tijdens de afdronk. De drank past perfect bij gerechten uit de Aziatische keuken met kokos, umami en citroengras.’ Maar ook bij winterse vegetarische smaken ziet de sommelier kansen. ‘Denk aan geroosterde butternut, een crème van bloemkool. Of waarom niet bij een apero met gegrilde noten en manchego?’

Balemans vergeet de zoetekauw niet. ‘Serveer de sherry bij desserts waarin sinaasappel, vijg, amandel en yoghurt de hoofdrol spelen.’

Equipo Navazos 102 La Bota Palo Cortado Florpower MMX, 47,90 euro, crombewines.com

2. Meditatie-madeira

‘Deze tien jaar oude Verdelho Madeira is een zintuiglijke ervaring’, zegt sommelier en wijnhandelaar Charlotte Crul. ‘Je ruikt wilde kruiden, amandelen, rozijnen en zwarte thee. Finesse en diepgang met fijne zuurtjes voor de balans.’

De drank is geschikt van apero tot na het dessert, zegt Crul. ‘Het subtiele zoetje maakt deze madeira perfect bij hartige zoute en zoete hapjes: gerookte ham, olijven of kazen zoals parmezaan. Ook bij terrines van eenden- of ganzenlever steelt hij de show.’

Crul geeft tot slot nog een keukentip. ‘Werk de beurre blanc bij gegrilde coquilles af met een scheutje madeira. Serveer samen met de wijn voor de ultieme umamibeleving.’
Liever de fles na de maaltijd op tafel? ‘Doen! Deze madeira is de ultieme meditatiewijn.’

Barbeito Verdelho 10 years, 39,99 euro, wijnenpuro.be

3. Kaas & porto

Bakkoningin met een liefde voor all things British Regula Ysewijn is dol op de verleidelijke Graham’s Six Grapes porto naast blauwaderkazen. ‘Een stuk stilton bij een Britse kerstcake vol krenten, specerijen en gekonfijt fruit en dan een glas porto: zalig. De aroma’s van gedroogde pruimen en bramen counteren het zoute en notige van de kaas.’

Kaasplankjes zijn Regula’s guilty pleasure bij deze fles. ‘Het is een rijke wijn die je naast even stevige kazen moet zetten. Denk aan de Belgische Juliette of Groendal Grand Cru, of een Duitse Lola Montez.’ Deze porto is ook een chocoladevriend. ‘Ik denk aan een mousse of taart met toetsen van minstens 70% cacao. De rondeur en aciditeit van deze porto doen alles versmelten.’

Graham’s Six Grapes Reserve Port, 21,95 euro, flavor.shop

Lees ook: Welke wijn begeleidt het wildseizoen? Kenner Dennis van den Buijs tipt 4 beestige flessen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content