Julie Van den Kerchove over haar eerste boek: ‘Mijn manier van eten is een levensstijl’

recepten van Julie Van den Kerchove
© Heikki Verdurme
Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist Weekend.be

Blogster en kokkin Julie Van den Kerchove heeft gisteren haar boek Julie Natuurlijk, boordevol raw food-recepten, gelanceerd. Raw food is dan ook meer dan alleen lekker eten, het is een levensstijl die je volgens Julie heel wat gezondheidsvoordelen oplevert. Hoe dat juist zit, legt ze je graag zelf uit.

Blogster en kokkin Julie Van den Kerchove heeft gisteren haar boek Julie Natuurlijk, boordevol raw food-recepten, gelanceerd. Raw food is dan ook meer dan alleen lekker eten, het is een levensstijl die je volgens Julie heel wat gezondheidsvoordelen oplevert. Hoe dat juist zit, legt ze je graag zelf uit.

Eerst en vooral proficiat met je eerste boek! Vanwaar het idee dat uit te brengen?

Ik gaf via mijn blog ook al workshops en mensen die daaraan meededen, vroegen me achteraf vaak of ik ook een boek had. Toen had ik wel al enkele e-books, maar het is toch een ander gevoel om iets fysiek in handen te hebben. En een boek mee de keuken in nemen is ook pakken gemakkelijker dan een computer op je kookeiland zetten. Een dik jaar geleden besloot ik dus om er werk van te maken.

Wat zijn nu juist weer de voordelen van raw eten?

Voor mij persoonlijk is het belangrijkste voordeel van raw food dat je er energie krijgt. Je hebt minder energie nodig om je eten te verteren, want alles wat gefrituurd is, alle gluten en geraffineerde suikers vallen weg. Je lichaam haalt bovendien veel meer voedingsstoffen uit wat je eet: alle vitaminen en mineralen blijven behouden doordat je ze niet kookt.

Een ander voordeel is een stabiel gewicht. Door raw te eten, zal je automatisch op een gezond gewicht aanbelanden en hoef je je niet meer zo hard bezig te houden met calorieën tellen. Zeker als je veel rauwe groenten en fruit toevoegt, heb je sneller een voldaan gevoel zonder dat je de calorieën binnen hebt. Bovendien versterkt deze manier van eten je weerstand. Zeker in de winter maakt dat een groot verschil. Ik heb al jaren geen griep of zware verkoudheid meer gehad – hout vasthouden natuurlijk – en ik denk dat dat voor een groot deel komt door mijn voeding.

Is Julie Natuurlijk een soort samenvatting van je blog of heb je allemaal nieuwe recepten gebruikt?

Het boek bevat voornamelijk nieuwe recepten, hoewel trouwe bloglezers hier en daar wel iets zullen herkennen. Op Julie’s Lifestyle vind je meer pure raw recepten, terwijl ik in het boek toch ook enkele warme vegan recepten heb toegevoegd. Die combinatie heb ik gemaakt om twee redenen: enerzijds omdat ik zelf zo eet en anderzijds omdat we nu eenmaal in een kouder klimaat leven en dat ik het, zeker in de winter, wel aangenaam vind om af en toe iets warm te kunnen eten. Julie Natuurlijk bevat dus recepten voor elk seizoen.

Julie Van den Kerchove over haar eerste boek: 'Mijn manier van eten is een levensstijl'
© Heikki Verdurme

Ik stel het nu wel strikt voor, maar eigenlijk is mijn blog ook niet meer zo 100 % raw. Net als iedereen denk ik die begint met raw food, week ik aan de start maar weinig af omdat ik zo mijn lichaam kon ontgiften en energie kon opdoen. Zoveel jaren later ben ik wat gematigder en eet ik af en toe ook warme gerechten, vooral in de winter. Omdat ik in het boek een realistisch beeld wou scheppen over hoe ik zelf eet, heb ik die combinatie dus ook daar doorgetrokken.

Hoe kies je dan of je iets raw of gekookt eet?

Bij bepaalde zaken twijfel ik niet: bladgroenten eet ik bijvoorbeeld altijd rauw, zodat er geen kostbare voedingsstoffen verloren gaan. Knolgroenten als zoete aardappel, pompoen en pastinaak eet ik dan weer liever warm. Dan zijn ze namelijk niet alleen lekkerder, maar ook beter verteerbaar. Groenten als wortel of tomaat verwerk ik in koude én in warme gerechten. Je neemt de voedingsstoffen beter op als ze even verwarmd zijn, door ze bijvoorbeeld kort te stomen. Ik maak eigenlijk continu de afweging tussen wat lekker is en waar ik de meeste voedingsstoffen uit haal. Iets warm eten kan, maar dat wil niet zeggen dat ik op dat moment alléén maar warm eet. Ik zweer bij een combinatie, bijvoorbeeld een warm gerecht met een groene salade.

Denk je dat er de laatste tijd meer en meer mensen geïnteresseerd raken in raw eten?

Dat is het laatste jaar inderdaad enorm gegroeid. Ik zie die groeiende interesse ook op mijn blog. Steeds meer mensen zijn bewust bezig met voeding en steeds meer personen nemen het voortouw. Bovendien is er hoe langer hoe meer verkrijgbaar in de winkel. Superfoods vind je vandaag bijvoorbeeld redelijk gemakkelijk.

Ovengemaakte frietjes

Ovengebakken groentefrietjes met guacamole

Er vallen de laatste tijd erg veel voedseltrends uit de hemel. Is raw food iets blijvend?

Dat hoop ik natuurlijk wel. Mijn manier van koken, mijn levensstijl eigenlijk, is een combinatie van verschillende dingen. Je zal me nooit horen zeggen dat je 100 % raw moet eten. Het gaat eerder om zoeken naar je eigen balans en hoe je je eten zelf wil invullen. Omdat erg veel mensen last hebben van gezondheidskwaaltjes waar de oorzaak moeilijk van achterhaald kan worden, denk ik dat een manier van eten waar je energie van krijgt zoals raw food, alleen nog maar aan belang zal groeien. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat de manier van eten op een toegankelijke manier gepresenteerd wordt en dat er niet al te strikt mee wordt omgegaan, zodat je het wel gerust nog kan combineren met bijvoorbeeld typisch Vlaamse kost.

Hoe kan je over de behoorlijk hoge drempel raken om te beginnen met raw food?

De gemakkelijkste manier om over te stappen, is wellicht het heel rustig en stap voor stap aanpakken. Probeer in het vervolg bijvoorbeeld ’s morgens een groene smoothie te nemen voor een ideaal begin van de dag. Iedereen met een blender kan dat maken: voeg fruit, bladgroenten, wat water of plantaardige melk samen en klaar. Je hoeft zelfs niet je hele ontbijt aanpassen, want na die smoothie kan je gerust nog iets anders eten, maar je zal het verschil in energie wel al merken.

Wat ik ook altijd geef als tip, is om bij de lunch en het avondmaal al een salade te eten. Dat hoeft niets speciaal te zijn – weet wel: hoe meer bladgroenten, hoe beter -, maar dat zal er al voor zorgen dat je voeding helemaal anders wordt verteerd omdat je meer enzymen toevoegt aan je maaltijd. Dankzij deze twee eenvoudige aanpassingen zal je al meer energie krijgen, en toch vragen ze geen grote aanpassingen in je manier van koken.

Probeer alvast deze lichte groentepasta eens!

Groentespaghetti met tomatensaus en walnootballetjes 

Spaghetti met tomatensaus en walnootballetjes
© Heikki Verdurme
Walnootballetjes
  • 1 kop walnoten, 8 à 12u geweekt
  • 1/2 kop haver
  • 4 el gemalen lijnzaad
  • 2 koppen paddenstoelen, grof gehakt
  • 1 kop gekookte linzen
  • 4 el zongedroogde tomaten
  • 1/2 teentje look, geperst
  • 1 1/2 el edelgistvlokken
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • 3/4 tl zout
  • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
  • cayennepeper, naar smaak
Tomatensaus
  • 2 koppen tomaat, grof gehakt
  • 1 kop rode paprika, grof gehakt
  • 1/2 kop zongedroogde tomaten
  • 4 el amandelmeel
  • 4 el cashewnoten
  • 1 sjalot, grof gehakt
  • 1 el shiro miso
  • 1/2 el citroensap
  • 1/2 el edelgistvlokken
  • 1/2 el paprikapoeder
  • 1 tl extra vierge olijfolie
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicumcayennepeper, naar smaak
Spaghetti
  • 6 medium courgettes, geschild
  • 2 wortels, geschild

Bereiding

Walnootballetjes
  1. Verwam de oven voor op 175 °C. Doe de walnoten, haver en gemalen lijnzaad in een keukenmachine en mix goed. Voeg de paddenstoelen, linzen, zongedroogde tomaat en de look toe en mix opnieuw. Voeg tot slot de overige ingrediënten toe en meng tot een dik deeg.
  2. Bedek een grote bakplaat met bakpapier. Gebruik een kleine ijslepel of gewone lepel om balletjes uit het deeg te scheppen en plaats ze op de bakplaat.
  3. Bak de walnootballetjes 20 minuten in de oven, tot ze krokant zijn aan de buitenkant, maar nog lichtjes zacht aan de binnenkant.
Tomatensaus

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een romige saus.

Spaghetti
  1. Gebruik een spiraalsnijder om spaghetti te maken van de courgettes en wortels.
  2. Meng ze vlak voor het serveren met de tomatensaus en de walnootballetjes. Werk eventueel af met vers basilicum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content