Joost Arijs, spraakmakende patissier, ijsmeester en chocolatier
Joost Arijs ging in de leer bij de ‘grootmeesters der patisserie’ voor hij zijn eigen zaak uit de grond stampte. In zijn toonbank pronken nu taarten die utopisch ogen en smaken.
Om een gerespecteerd patissier te worden, heb je het precieuze vingerwerk van een fijnschilder, de vindingrijke geest van een reclamemagnaat, een doortastend smaakorgaan en een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar vakkennis nodig. Joost Arijs bezit die cocktail aan succesingrediënten en kroonde zich bijgevolg tot één van de grootste patissiers van ons land.
Wandeling langs grootmeesters
De Kluisbergenaar wist van jongs af aan welk pad het leven voor hem had uitgestippeld. Het zou een zoete wandeling worden langs verschillende invloedrijke patissiers om uiteindelijk zijn eigen banketimperium uit te bouwen. Arijs maakte kennis met de geheimen van het patisserievak in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte, een culinair opleidingscentrum dat ook Wout Bru, Sergio Herman, Roger van Damme en Dominique Persoone mocht kneden. Het duurde niet lang tot Arijs het metier kon leren door in de potten te gaan roeren bij verschillende gerenommeerde gastronomen. Zo belandde de jonge patissier in de keuken van Mahieu, waar hij een jaar lang uitsluitend ijs draaide en zich ontpopte tot volleerd ‘glacier’. Ook ging hij in de leer bij de legendarische Marc Ducobu en liep hij stage bij Fransman Pierre Hermé, een patisseriegod die hij nog steeds aanbidt. Uiteindelijk bracht Arijs’ pad hem naar de keuken van het Hof Van Cleve, waar hij twee jaar lang chef-patissier was.
Uit het kielzog
Maar in 2011 besloot de jonge banketbakker om niet langer in het kielzog van die gevestigde waarden te varen. Hij sloeg zijn eigen weg in en -samen met vriendin Elke De Baerdemaeker- opende hij de deuren van patisserie Arijs in de Gentse Vlaanderenstraat. Het duurde niet lang voor de mond-tot-mondreclame haar werk deed en al gauw groeide de zaak uit tot een huis van vertrouwen met klanten uit heel Vlaanderen. Een jaar later schoof ook Gault&Millau aan in de Vlaanderenstraat voor een taartje van de meester . Ze bekroonden hem stante pede tot beste patissier van het land.
In de toonbank
Achter het glas van de strakke toonbank prijken volmaakte taarten waarbij variaties van texturen, zoet-zure contrasten, crèmes en mousses een belangrijke rol spelen. Neem bijvoorbeeld de ‘Agrum’; een culinair kunstwerk met caramel-chocolademousse, compote van gekruide mango, kalamansi-cremeux, citrusgelei, chocoladebiscuit en een krokant van gepofte rijst en amandelen. Maar ook voor een fijnproeverspraline, een assortiment macarons en een potje ambachtelijk vanille of yoghurt-limoenijs kan u bij Arijs terecht.
Wie wil kennismaken met de visionaire inzichten van Joost Arijs kan dat via Food Experience.
Schrijf u in.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier