Zoals de traditie het wil, worden de eerste maatjes op zee afgehaald en aan wal gebracht in Oostende. Dat gaat gepaard met de nodige folklore en muziek. De eer om het eerste maatje van het nieuwe seizoen te proeven ging naar burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). "Zeer lekker, en zeer vettig, zoals het hoort", zei hij.

Dat de maatjes zo vettig zijn heeft te maken met het weer. Nederland stelde de vangst met een week uit. Daardoor konden de haringen zich langer voeden aan het vele plankton door de vrij zachte winter. "Ze hebben een vettigheidsgraad van 21 procent, wat eerder uitzonderlijk is", zegt Glenn Dangreau, voorzitter van het Maatjescomité. Oostende blijft de eerste stad in België waar de maatjes aan wal komen. (Belga)

Zoals de traditie het wil, worden de eerste maatjes op zee afgehaald en aan wal gebracht in Oostende. Dat gaat gepaard met de nodige folklore en muziek. De eer om het eerste maatje van het nieuwe seizoen te proeven ging naar burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). "Zeer lekker, en zeer vettig, zoals het hoort", zei hij. Dat de maatjes zo vettig zijn heeft te maken met het weer. Nederland stelde de vangst met een week uit. Daardoor konden de haringen zich langer voeden aan het vele plankton door de vrij zachte winter. "Ze hebben een vettigheidsgraad van 21 procent, wat eerder uitzonderlijk is", zegt Glenn Dangreau, voorzitter van het Maatjescomité. Oostende blijft de eerste stad in België waar de maatjes aan wal komen. (Belga)