Het ene bolletje vanille-ijs is het andere niet. Van versgedraaid en vegan tot duurzaam en artisanaal: in deze ijslijst vind je adressen die buitengewoon vanille-ijs serveren.
1. Oyya (Brugge en Gent)
Het ambachtelijke ijs in dit populaire ijssalon wordt from scratch gemaakt, met vanille uit Madagaskar.
2. IJs René (De Haan)
Bij René draaien ze al sinds 1945 vanille-ijs. Je vindt hier ook ijs van geitenmelk.
3. Cremerie François (Sint-Niklaas)
Dit ijssalon bestaat al bijna honderd jaar. Nog steeds gebruiken ze een origineel recept met rauwe melk van de nabijgelegen Cleeterboshoeve.
4. Mitico Gelato (Mortsel)
Bij Mitico wordt de gelato gedraaid door Julien Limbach. Hij werd Belgisch Gelato Kampioen in 2021.
5. Icelab (Antwerpen)
Het lekkerste plantbased vanille-ijs in Antwerpen. De meeste klanten hebben niet eens in de gaten dat er geen koemelk en eieren gebruikt zijn.
6. Glacier Gaston (verschillende locaties in Brussel)
Trendy ijssalon met veel aandacht voor zero waste en topkwaliteit vanille-ijs.
7. ’t Winnerhof (Hechtel-Eksel)
Hoeve-ijs gemaakt met melk van eigen koeien. De bollen zijn groot, de smaken verrukkelijk.
8. Gelateria di Mario (Tongeren)
IJssalon in Italiaanse stijl waar naast een dame blanche ook een dame noir wordt geserveerd.
9. Memorijs (Leuven)
Duurzaam vanille-ijs in een duurzame verpakking. Alles is trouwens eetbaar, van de potjes tot de lepels.
10. Bonvanill (Waregem)
De eigenaar volgde een opleiding aan Ter Groene Poorte en serveert sinds 2016 uitsluitend artisanaal roomijs.
Lees ook:
– Koningin der desserts: waarom de dame blanche niet van haar troon kan worden gestoten
– Klassieker met een nieuw sausje: 3 keer dame blanche met een twist van chef Jason Blanckaert