Het beste van Brussel: Café Billie (her)opent en 7 andere iconische restaurants in de hoofdstad
Met de heropening van Café Billie – de vroegere Monk – halen liefhebbers van de betere en betaalbare pasta opgelucht adem. Het café is echter niet de enige iconische horecazaak in de hoofdstad: deze 7 restaurants typeren de stad dankzij hun traditionele karakter en de no-nonsense mentaliteit. Brussel op z’n best.
Billie
Na een grondige opfrisbeurt heropent het voormalig Café Monk officieel de deuren als Billie. Een nieuwe naam en een nieuw logo, maar met hetzelfde karakter als vroeger. Je geniet nog steeds van de beste spaghetti bolo van de stad in het zaaltje achterin. Op vrijdag wordt er nog steeds gedanst. Nieuw hier op de kaart is wel het Billie-bier. Een Belgische IPA die perfect past bij de spaghetti.
De drie nieuwe eigenaars hebben elk op hun eigen manier hun stempel gedrukt in de Brusselse horecawereld en willen vooral dat de stad haar charme niet verliest. Zo is Leentje Bruyninckx cafébazin van Roskam en was Steven De Visscher nog manager van café Monk. Het initiatief kwam van Dries Heyman, die bekend is uit de marketing- en communicatiewereld. De afgelopen jaren hebben veel zaken plaats moeten maken voor nieuwe ondernemingen en daar steken ze op deze manier een stokje voor.
Sint-Katelijnestraat 42, 1000 Brussel
In ‘t Spinnekopke
Met een geschiedenis ouder dan België, kent dit in eer herstelde estaminet uit 1762 het Brusselse reilen en zeilen als geen ander. De vier ervaren eigenaars hechten een sterke waarde aan de Belgische keuken en het genot van het hongerige volk. Het oudste restaurant van Brussel was ooit een herberg voor vermoeide reizigers, nu kan iedereen er genieten van een drankje of de beste stoemp saucisse van je leven. De passie en goesting van het team proef je in de seizoensgebonden gerechten en door het prachtig erfgoeddecor beleef je echte Brusselse traditie.
Bloemenhofplein 1, 1000 Brussel, intspinnekopke.be
Noordzee
De drukke menigte op de hoek van het Sint-Katelijneplein is bijna even berucht als het terras waarop ze zich bevinden: dat van de Noordzee, een van de bekendste vishandels slash restaurants in Brussel. Visliefhebbers eten hier van een bordje zeemesjes, tonijn of gefrituurde ansjovis met een fris glas witte wijn. Aan de uitnodigende fishbar stel je zelf je bord samen of bestel je volledige maaltijden voor thuis. Hier geniet je van elkaars gezelschap met een snelle hap in de open lucht of een uitgebreide lunch in het eenvoudig en functioneel interieur.
Sint-Katelijnestraat 45, 1000 Brussel, noordzee.be
Fritkot Chouke
Op enkele meters van vishandel Noordzee lokt een aanlokkelijke frietgeur je naar een bescheiden raamopening waar ze op een hoog tempo frieten serveren aan de lange rij die hier steevast staat te wachten. Traditionele snacks als frikandel, boulette en een Julienke, maar ook acht vegetarische opties zijn hier elke keer te verkrijgen. Ze pakken graag uit met hun eigen ‘Chouke’, een sappige burger van angus rundvlees. Met de gezellige drukte van de Oude Graanmarkt, waar de terrasjes gewoonlijk vol zitten, is dit een ideale tussenstop voor al wie een lege maag te vullen heeft.
Oude Graanmarkt 2, 1000 Brussel
La Clef D’or
Om van de sfeer van de bekende Brusselse Marollen te proeven, moet je in La Clef D’Or zijn. De knusse bruine kroeg met zicht op het Vossenplein is perfect combineerbaar met een bezoek aan de rommelmarkt die er elke ochtend plaatsvindt. Simpele en betaalbare gerechten zoals stoemp, worst, vleesbrood en spiegeleieren gaan hier vlotjes over de toonbank. Met een goed gevuld glas Brussels bier, omringd door de opgewekte bediening, riskeer je al je volgende plannen te moeten annuleren, want hier wil je niet meer weg.
Vossenplein 2, 1000 Brussel
Pistolet Original
Als er iets is waar Belgen met plezier voor in de rij staan op een zondag, zijn het goei pistolekes van de bakker. Valérie Leplat zette het traditionele broodje op de kaart in een voormalige apotheek nabij Sablon en begon te experimenteren met verrassende combinaties. Hier krijg je niet zomaar een pistolet met kaas, maar met rosbief en knolseldersalade. Toch liever eentje met gepaneerde kip, mayo en tuinkers? Of een krokant broodje met gehaktbrood en gestoofd witloof? Keuze zat. Belgische chefs lieten hun ideeën los op het broodje en zo ontstond er een waaier aan bijzondere smaken. Het lichte interieur met rode accenten doet ons denken aan een Amerikaanse deli, maar dan met een echte Belgische ervaring.
Joseph Stevensstraat 26, 1000 Brussel, Pistoletoriginal.be
Friture René
Goede frietjes zijn een omweg waard. Op het Verzetsplein in Anderlecht is een oud restaurant omgetoverd tot nostalgische friterie en staat zo al 90 jaar bekend om authentieke keuken. Gerechten uit de kinderjaren vullen de rood-wit geruite tafellakens en katapulteren je terug naar een tijd toen alles beter was. Hier krijg je een dampende kom eersteklas mosselen in het seizoen of perfect in de pan gegrilde entrecôte met frieten en huisgemaakte mayonaise. Op en top Belgisch.
Verzetsplein 14, 1070 Anderlecht
Ploegmans
In de schaduw van het justitiepaleis en in het hart van de Marollen, verandert deze authentieke staminee in een kwaliteitsvol restaurant. Het voormalig café weet met zowel een Brussels interieur als menu de gezelligheid voorop te stellen. Mensen komen hier bij elkaar om de avond samen verder te zetten of blijven plakken tot sluitingstijd. Aanraders zijn hier de stoemp met worst en een kalfsschnitzel met champignonroomsaus.
Hoogstraat 148, 1000 Brussel, Ploegmans.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier