De Griekse keuken is aan een welverdiende revival bezig. Dit recept voor keftedes van kikkererwten vind je in het gloednieuwe kookboek van Georgina Hayden. In Grieks! deelt ze recepten die ze zelf elke dag thuis maakt.
Georgina Hayden: ‘Deze kikkererwtenballetjes lijken op falafel, maar geheel in Griekse stijl zit er ook aardappel in, waardoor de textuur verandert. Die textuur is hier cruciaal: de balletjes moeten stevig genoeg zijn om te frituren, maar ook weer niet zo glad zijn dat ze geen bite hebben. Als je het goed doet, krijg je een snack die onweerstaanbaar lekker is en absoluut naar meer smaakt. Met dit recept moet je een dag van tevoren beginnen.’
Meer weten over de Griekse keuken? Meer dan moussaka: 4 chefs met Griekse roots over de renaissance van hun keuken
Voor 4 tot 6 personen
125 g gedroogde kikkererwten
1 tl zuiveringszout
200 g vastkokende aardappels
1 ui
1⁄2 bosje gemengde zachte kruiden (wat je nog in de koelkast hebt liggen, bijv. bladpeterselie, munt, dille, koriander)
zeezout en versgemalen zwarte peper
olijfolie
50 g (glutenvrije) bloem
1 onbespoten citroen
1. Laat de kikkererwten een nacht weken: doe ze hiervoor in een grote kom met het zuiveringszout, schenk er zoveel koud water bij dat de kikkererwten bedekt zijn en laat een nacht staan.
2. Snijd voor het maken van de keftedes de aardappels (met schil) in grove stukken en breng in een pan met water aan de kook. Zet het vuur lager en laat 10 minuten koken, tot de aardappels gaar zijn. Giet af en laat droogstomen en afkoelen.
3. Pel en snipper intussen de ui. Hak de kruiden grof. Laat de geweekte kikkererwten uitlekken en voeg met de afgekoelde aardappels, gesnipperde ui en kruiden toe aan een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Hak 1 minuut op de pulseerstand en maal dan tot een samenhangend kikkererwtenmengsel. Het moet geen volledig gladde puree worden, dus probeer de textuur wat grof te houden. Haal het hakmes uit de keukenmachine, voeg de bloem toe en roer door. Verhit voor het bakken van de keftedes een laagje van 1 cm olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur. Haal met natte handen ongeveer een eetlepel kikkererwtenmengsel uit de kom, vorm tot een balletje en druk een beetje plat. Leg op een schoon bord en herhaal met de rest van het kikkererwtenmengsel. Bekleed een bord met keukenpapier en halveer de citroen.
4. Bak de keftedes 3 tot 4 minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin zijn; druk ze daarbij licht aan met een knikspatel. Laat de keftedes uitlekken op het bord met keukenpapier. Serveer met zout en met de citroen om het sap erover uit te knijpen.
Meer recepten van Georgina Hayden:
– Krokant én smeuïg: zo maak je baklava-cheesecake
– Fris-zure Griekse stoofschotel: fricassee van lamsschenkel met ingelegde citroen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier