Dat een appetijtelijk ogende maaltijd ons sneller aanzet tot eten is logisch, maar wist je dat ook geluid een grote rol speelt bij onze voedselbeleving? En nee, dan hebben we het niet over het grommelen van je maag. In 2004 bewees Charles Spence, professor experimentele psychologie aan de universiteit van Oxford dat geluid een soort illusie van smaak in onze hersenen teweeg kan brengen. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens het eten van een kommetje alledaagse Pringles geconfronteerd wordt met het geluid van extra knapperige chips, dan gaan jouw eigen Pringles plots heel wat lekkerder smaken.

Spence noteerde deze beweringen in de paper "The Role of Auditory Cues in Modulating the Perceived Crispness and Staleness of Potato Chips" en veranderde hiermee de volledige marketingstrategie van voedingsbedrijven, want wat met chips lukt, lukt bijvoorbeeld ook met appels, met koekjes, maar ook met chocolade en koffie.

Om dit laatste uit te leggen werkte Spence samen met Dan Pashman, bedenker van de podcast The Sporkful. Ze creëerden samen de uitzending 'Why you should listen to your food', waarin het belang en de invloed van geluid op onze smaaksensatie uitgelegd wordt. Voor we hun experimenten helemaal uit de doeken doen, neem je best zelf de proef op de som.

Neem een reep donkere chocolade of een kop gewone zwarte koffie. Neem een hapje of een slok en probeer de smaak te registreren voor je doorslikt. Is het zoet? Bitter? Een beetje zuur? Eens je voor jezelf uitgemaakt hebt hoe de chocolade of de koffie smaakt, neem je een tweede hap of slok en laat het snoepgoed/het drankje in je mond rondzwerven terwijl je naar onderstaand geluidsfragment luistert...

OK? Slik door en neem opnieuw een hap of slok terwijl je naar de volgende soundbyte luistert...

Waarschijnlijk heb je het ondertussen zelf al gemerkt maar voor zij die te lui waren om er daadwerkelijk koffie of chocolade bij te nemen (en die dat na onderstaande alinea wél zullen doen): je hebt zonet een smaakevolutie van 360 graden doorgemaakt. De eerste clip zou je chocolade of koffie meer bitter moeten hebben doen smaken, terwijl je bij het luisteren naar de tweede clip met hoge tonen een meer zoete smaaksensatie zou moeten ervaren hebben. Dat terwijl je geen ander stuk chocolade of een andere soort koffie hebt genomen.

Mind blown?Dit is dus waar Spence zijn geld mee verdient: de wetenschap van sonic seasoning. Een van zijn klanten is British Airways, die samen met de professor een in-flight muziekje ontwikkeld hebben om hun maaltijden beter te laten smaken op grote hoogtes. Besteed dus zeker veel aandacht aan de soundtrack van je volgende dinner party!

(KS via The Science of Us)

Dat een appetijtelijk ogende maaltijd ons sneller aanzet tot eten is logisch, maar wist je dat ook geluid een grote rol speelt bij onze voedselbeleving? En nee, dan hebben we het niet over het grommelen van je maag. In 2004 bewees Charles Spence, professor experimentele psychologie aan de universiteit van Oxford dat geluid een soort illusie van smaak in onze hersenen teweeg kan brengen. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens het eten van een kommetje alledaagse Pringles geconfronteerd wordt met het geluid van extra knapperige chips, dan gaan jouw eigen Pringles plots heel wat lekkerder smaken. Spence noteerde deze beweringen in de paper "The Role of Auditory Cues in Modulating the Perceived Crispness and Staleness of Potato Chips" en veranderde hiermee de volledige marketingstrategie van voedingsbedrijven, want wat met chips lukt, lukt bijvoorbeeld ook met appels, met koekjes, maar ook met chocolade en koffie. Om dit laatste uit te leggen werkte Spence samen met Dan Pashman, bedenker van de podcast The Sporkful. Ze creëerden samen de uitzending 'Why you should listen to your food', waarin het belang en de invloed van geluid op onze smaaksensatie uitgelegd wordt. Voor we hun experimenten helemaal uit de doeken doen, neem je best zelf de proef op de som.Neem een reep donkere chocolade of een kop gewone zwarte koffie. Neem een hapje of een slok en probeer de smaak te registreren voor je doorslikt. Is het zoet? Bitter? Een beetje zuur? Eens je voor jezelf uitgemaakt hebt hoe de chocolade of de koffie smaakt, neem je een tweede hap of slok en laat het snoepgoed/het drankje in je mond rondzwerven terwijl je naar onderstaand geluidsfragment luistert...OK? Slik door en neem opnieuw een hap of slok terwijl je naar de volgende soundbyte luistert...Waarschijnlijk heb je het ondertussen zelf al gemerkt maar voor zij die te lui waren om er daadwerkelijk koffie of chocolade bij te nemen (en die dat na onderstaande alinea wél zullen doen): je hebt zonet een smaakevolutie van 360 graden doorgemaakt. De eerste clip zou je chocolade of koffie meer bitter moeten hebben doen smaken, terwijl je bij het luisteren naar de tweede clip met hoge tonen een meer zoete smaaksensatie zou moeten ervaren hebben. Dat terwijl je geen ander stuk chocolade of een andere soort koffie hebt genomen.Mind blown?Dit is dus waar Spence zijn geld mee verdient: de wetenschap van sonic seasoning. Een van zijn klanten is British Airways, die samen met de professor een in-flight muziekje ontwikkeld hebben om hun maaltijden beter te laten smaken op grote hoogtes. Besteed dus zeker veel aandacht aan de soundtrack van je volgende dinner party!(KS via The Science of Us)