Deze 50 duurzame ingrediënten geven vorm aan de keuken van de toekomst
We grijpen steevast naar hetzelfde eten, blijkt uit onderzoek van WWF en de EAT-Lancet Commissie. Een nieuwe campagne moet daar meer variatie in brengen.
Belgen zijn gewoontedieren, of toch wat ons eetpatroon betreft. Onderzoek van het Wereldwijd Natuurfonds (WWF) en de EAT-Lancet Commissie toonde aan dat we in de keuken steeds voor dezelfde acht à tien gerechten gaan en voor 75 procent van de tijd naar dezelfde groenten en granen grijpen. Daarom lanceerden ze, in samenwerking met Knorr, een nieuwe campagne: The Future 50 Foods.
De campagne heeft als doel de negatieve impact van die monotone voedselkeuze aan te kaarten. Zowel ecologisch, als op vlak van gezondheid zijn er grote gevolgen verbonden aan de keuzes die we maken. Daarom bieden de organisatoren een oplossing aan: vijftig plantaardige, toekomstgerichte ingrediënten, die elk hun eigen unieke smaak, bereidingswijze en aandeel aan het ecosysteem hebben. Wij stellen ze je voor.
Wieren en cactussen
Wieren bevatten essentiële vetzuren en zijn een bron van antioxidanten. Met hun typische ‘umami’-smaak zijn ze de ideale vleesvervanger. Cactussen ken je vooral als decoratie, maar in de Mexicaanse keuken zijn ze niet weg te denken.
Noten en zaden
De belangrijkste bron van onze voeding zijn noten en zaden. Sommigen onder hen zijn wijdverspreid, anderen blijven nog wat onder de radar.
Granen
Granen worden beschouwd als de belangrijkste voedingsbron voor menselijke consumptie. Voor onze gezondheid en het milieu is er nood aan meer variatie.
Bladgroen
Bladgroenten groeien snel en zijn erg veelzijdig in de keuken: je kan ze vaak zowel rauw als gekookt eten en ze passen binnen zowat alle gastronomische tradities wereldwijd.
Fruit- en wortelgewassen
Fruitachtige groenten als tomaten of paprika’s smaken vaak zoeter dan ’typische’ groenten. Ze worden vaak geteeld in warmere gebieden en kennen hoge gehaltes aan vezels en vitamine C.
Spruitjes, knollen en paddenstoelen
Als laatste zijn we aangekomen aan het meest aardse lijstje: stuk voor stuk ‘stevigere’ ingrediënten die misschien niet allemaal even toegankelijk zijn om mee te werken, maar wel dubbel en dik de moeite waard zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier