Koper, vanille en een scheutje rum: zo maak je de echte canelés de Bordeaux

© Bram Debaenst

Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week: canelés de Bordeaux.

Canelévormen moeten voor het eerste gebruik worden ‘ingebrand’ met olie of kookspray om ze van een soort natuurlijke antiaanbaklaag te voorzien. Het is een eenvoudig proces en hoeft slechts één keer te worden uitgevoerd: verwarm de vormen 2 minuten in de oven. Vet ze in met kookspray of een hittebestendige olie, draai ze om en bak 10 minuten in de oven. Laat afkoelen, veeg de vormpjes schoon met keukenpapier en herhaal de procedure nog een keer. Maak de vormpjes nooit schoon met afwasmiddel.

Voor ca. 12 stuks
500 ml volle melk
1 vanillestokje
30 g roomboter
1 ei + 3 eidooiers
225 g kristalsuiker
125 g bloem
1 snuifje zout
30 ml bruine rum

Extra:
(Koperen) canelévormpjes
60 g roomboter
40 g bijenwaskorrels (Dille & Kamille)


1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes samen met de peul in de melk en breng aan de kook. Zet het vuur uit en voeg de koude boter in blokjes toe.

2. Meng intussen de bloem met de suiker en een snuifje zout. Klop de eieren los in een aparte deegkom.

3. Wanneer de melktemperatuur 85°C bereikt, roer je de eieren een voor een langzaam bij de helft van de melk. Voeg dit toe aan het bloem-suikermengsel en meng goed. Voeg de overgebleven melk en de rum toe. Koel het beslag minstens 12 uur in de koelkast voordat je gaat bakken.

4. Laat de bijenwas samen met de roomboter smelten op een zacht vuur. Vul elke vorm tot de bovenkant met dit hete mengsel van bijenwas. Draai de vorm onmiddellijk om, laat uitlekken. Herhaal met alle vormpjes. Bescherm indien nodig je handen met handschoenen. Koel de vormen omgekeerd op een stuk bakpapier tot ze klaar zijn voor gebruik.

5. Haal het beslag minstens 2 uur vóór gebruik uit de koelkast en roer goed om. Verwijder de vanillestok. Verwarm de oven voor op 190°C. Vul de koperen vormpjes – met de intussen gestolde bijenwas – tot bijna aan de rand met het beslag en bak de canelés 1 uur in de oven.

Haal de canelés uit de oven en laat ze vijf minuten op een rooster afkoelen. Klop de vormpjes een aantal keer stevig op het werkblad of plank om de canelés los te maken. Dit gaat iets moeilijker bij nieuwe vormpjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content