Brussels pop-uprestaurant ‘Mary Pop-in’ als antwoord op voedselverspilling
Op 3 december opent in sociaal restaurant Bel Mundo, in Brussel, het pop-uprestaurant Mary Pop-in. Het project van vzw Eatmosphere laat mensen op een zachte manier kennismaken met het recupereren van voedseloverschotten.
Mensen inspireren en sensibiliseren rond voedselverspilling, dat is waar vzw Eatmosphere voor staat. Een jaar geleden richtte Steven Desair het vzw op met als doel voedselverspilling tegen te gaan door enerzijds overschotten te recupereren en te doneren aan sociale organisaties die werken met kansarmen, en anderzijds mensen te inspireren en sensibiliseren rond voedselverspilling.
‘We verspillen 40 procent van het voedsel dat we produceren, terwijl 15 procent van de bevolking in België honger lijdt. Aan beide problemen wou ik graag iets doen, en zo is Eatmosphere ontstaan.’ Na het project Pain Perdu, in samenwerking met Brussels restaurant AUB-SVP, komt Eatmosphere vanaf 3 december aanzetten met een pop-uprestaurant genaamd Mary Pop-in.
De vegetarische en zelfs hoofdzakelijk veganistische pop-up huist in Bel Mundo, een sociaal restaurant van Atelier Groot Eiland dat kansarmen praktijkervaring in de horeca biedt.
In het weekend zorgt Mary Pop-in voor een brunch- en diningbuffet, op maandag- , dinsdag- of woensdagavond zijn er workshops rond onder andere fermenteren of zijn er gastronomische events met topchefs als Nicolas Decloedt, die in het verleden bij Kobe Desramaults mee in de potten roerde.
Mary Pop-in, een verwijzing naar de nanny met magische krachten, wil laten zien dat er met gerecupereerde groenten en fruit ook lekker en speciaal gekookt kan worden.
‘Je kan zoveel meer doen met groenten dan ze enkel te koken. Wij willen tonen dat een bietendip of groentechips gemaakt van de schil ook smaakvolle gerechten zijn, waarmee je ook nog eens je voedselverspilling naar beneden drukt’, aldus oprichter Steven Desair.
Naast groenten en fruit worden ook andere producten, zoals koekjes, gerecupereerd in de gerechten. De ingrediënten die het restaurant niet kan verzamelen worden lokaal aangekocht of gekweekt in de moestuin achter het restaurant.
Voor vlees of vis is echter geen plaats. ‘We koken vegetarisch om te laten zien dat je ook een mooi en zeer lekker bord kan creëren zonder vlees of vis te gebruiken, en om mensen bewust te maken van de impact van dierlijke producten op het milieu.’
In de zaak wordt op ludieke wijze de boodschap van voedselverspilling overgebracht. Bij elk gerecht wordt een bordje geplaatst met een ludieke naam die verwijst naar de hoeveelheid gerecupereerd voedsel, om zo transparant mogelijk te zijn naar de klanten toe. Zo kan je onder andere kiezen voor een vergeten en gevonden bietenhumus of een smoothie criminal.
Een plaatsje voor het brunchbuffet kost 15 euro, maar aangezien overdaad schaadt, worden de borden bij het afrekenen gewogen en betaal je extra indien er nog iets op je bord ligt. Ook om verkwisting tegen te gaan. Als er dan nog restjes zijn, worden deze tot humus voor de moestuin verwerkt.
Om Mary Pop-in een langer leven te schenken, heeft Eatmosphere een crowdfundingcampagne op poten gezet. Het uiteindelijke doel is om vóór 18 december een totaal van 16.000 euro op te halen, om het pop-uprestaurant zeker tot juni 2017 te laten bestaan. Gulle gevers worden wel beloond: zo krijgt u bijvoorbeeld korting bij een bezoek, Mary cocktails of het boek ‘REST’, dat in samenwerking met AUB-SVP in april 2017 uitkomt, bij een donatie van een bepaald bedrag.
Mary Pop-in, restaurant Bel Mundo: Henegouwenkaai 41-43, 1080 Molenbeek.
Meer info: Eatmosphere, evenement Funky Fermenting Christmas, crowdfunding.
Eline Eurlings
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier