Waar tafelt architect Bart Lens? ‘Het interieur is gedateerd, maar hier serveren ze pure kunst’

Café Commercial © Karmena Yvazyan
Katrien Huysentruyt Journalist

Bart Lens ontwierp met Lens°Ass Architecten vele unieke woningen in ons land, maar ook het project One Broel in Kortrijk en de uitbreiding van de sporthal van HoGent. Hij houdt niet van ‘gemaakt’, lekker en tof is genoeg. ‘De beleving is geslaagd als het op alle vlakken klopt – van wat er op je bord ligt tot de bediening.’

Noordzee / Mer du Nord

‘Misschien kan je dit niet echt een restaurant noemen. Het is eerder een viswinkel, in het bruisende hart van Brussel. Ze maken er vishapjes klaar aan de open ramen en op de stoep. De setting bestaat uit statafels op een plein. Alles samen geeft dat een beetje een marktgevoel. Wanneer je er voorbijloopt, word je aangetrokken door de mensen, de sfeer en de ambiance. De gerechten zijn simpel, eerlijk en lekker, en de ervaring top. Het plaatje klopt.’

Sint-Katelijnestraat 45, 1000 Brussel, noordzeemerdunord.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Camino

‘Dichtbij een van mijn geliefkoosde kuierplekken, de Antwerpse Kloosterstraat, kom je bij Camino in een tumultueus kader terecht, waarbij je plots toch geconfronteerd wordt met je leeftijd. De sfeer is er grootstedelijk, er zijn geen etiketten, wel veel jongvolwassenen en heel wat verschillende talen. Het geeft me een adrenalineboost en wekt de eetlust op. De verrassende Aziatische combinaties zijn een smaakontdekking. Je begrijpt bijna niets van wat er op de kaart staat, maar naar het bord van je buren wijzen is ook een manier om je verstaanbaar te maken.’

Muntstraat 4, 2000 Antwerpen, osaka-camino-tapout.com/camino

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Café Commercial

‘Zonder de tip van mijn zoon – zelf een chef – had ik deze zaak in een wat desolate buurt nooit gevonden. Pas als je de deur opent, weet je dat je hier moet zijn. Het is een typisch café waar niet te veel aan werd veranderd. En wat ze hebben bijgebouwd, is echt goed aangepakt. Er heerst een gezellige drukte, er klinkt hippe muziek, de sfeer is jeugdig. Het personeel is jong, spontaan en vriendelijk, ze maken deel uit van het gezellige kader. Elk bordje komt met nieuwe smaken en combinaties, wat het boeiend houdt. Kortom, een aanrader om gezellig en betaalbaar te tafelen.’

Lange Lobroekstraat 772060 Antwerpen, cafecommercial.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het Gebaar

‘Het interieur van het knusse gebouw is gedateerd, met onnodige glasgordijnen die dienen om intimiteit te creëren, maar op die manier het gezellige kader van de kruidtuin negeren. Alles wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de vernuftige gerechtjes, die opbouwen naar de climax: het dessert. Wat er beweerd wordt over Roger van Damme is dus gewoon waar: het is kunde, het is kunst, het is culinair hoogstaand. Wat de spraakmakende pannenkoeken betreft – een aanrader volgens de kaart – ik heb weet van een oma in Hasselt die er betere bakt. Maar vergeet de minpuntjes: op deze zaak moeten we met z’n allen trots zijn.’

Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen, hetgebaar.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wasserette

‘Dit restaurant zit in een voormalig wassalon. Onder het plafond met linnen wasgoed aan een waslijn is het gezellig tafelen. De dynamiek rond de open keuken en de animo van gastvrouw Hannelore zijn een belevenis op zich. Al zijn ook Chef Wibo’s garnaalkroketten ongeëvenaard. Wibo heeft een voorgeschiedenis als chef-kok bij een bekend visrestaurant. De lunch op basis van vis is dan ook erg lekker, en betaalbaar. De gezellige drukte, de subtiele knipogen naar het wassalon en de kwaliteit van het eten maken dat je hier wilt reserveren. Als er plaats is, gaan we er graag.’

Marktstraat 388620 Nieuwpoort, de-wasserette.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Slagmolen

‘Ik hou van streekgerechten. In plaats van gesofisticeerde combinaties uit te proberen, maken ze bij De Slagmolen klassiekers met een eigen, geslaagde slag. Niet het kader blijft je bij, wel bijvoorbeeld het dessert. Minstens tachtig procent van de gasten gaat er voor de “dame blanche à volonté”, terwijl die niet eens op de kaart staat. Drie kelners verzamelen zich dan rond je tafel, elk met een eigen attribuut: de pot van inox met zelf gedraaid vanille-ijs, een kan met warme chocolade en een glazen schaal met de vers geklopte room. Het ritueel overtuigt je om telkens weer hetzelfde te bestellen.’

Molenweg 177, 3660 Oudsbergen, slagmolen.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer eetadressen van architecten:
–  Eten in een brutalistische villa of omgebouwde manège? De favoriete adressen van architect Benny Govaert
–  Intiem visrestaurant of hippe hotspot? Architecte Oana Bogdan raadt haar favoriete eetadressen in Brussel aan
–  Op restaurant met Vincent Van Duysen: de architect tipt 5 klassezaken in Antwerpen
–  Waar eet architect Johannes Robbrecht? 6 gemoedelijke adressen in Gent en omstreken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content