Amerikaanse wijnen: welke flessen verkiest kenner Dennis van den Buijs?

© Getty Images

Onze wijnkenner kiest niet democratisch of republikeins, wel voor Amerikaanse wijn. De meesten kennen Californische wijnen, maar wist jij dat er in elke Amerikaanse staat wijn wordt gemaakt?

Richard Nixon was als president dol op Margaux. Geen stagiaire à la Monica Lewinsky, wel de vermaarde wijn uit Bordeaux. Het personeel van het Witte Huis was goed getraind. Gasten in The Oval Office kregen modale wijn, hun baas stiekem zijn Frans favorietje. Intussen is de Amerikaanse wijnwereld op alle vlakken volwassen geworden. Bij staatsbanketten in Washington drinkt men verplicht Amerikaanse wijn en geen bordeaux. Die patriottische pairing werd verplicht door president Jimmy Carter, niet toevallig zelf wijnmaker op zijn family farm in Georgia.

In elke Amerikaanse staat wordt trouwens wijn gemaakt. Zelfs in ijzig Alaska zijn er enkele gekken die in serres druiven kweken. Biologisch verschillen de inheemse Amerikaanse wijndruiven (vitis labrusca) van de Europese (vitis vinifera). Hun aparte aroma maakt ze minder geschikt voor elegante wijn, al is dat geen bezwaar voor eigengereide Amerikaanse wijnboeren. Hun flessen vind je alvast niet in onze rekken.

Amerikaanse wijnen hebben het tout court best lastig in Europa. De hausse van de betaalbare wereldwijnen ligt achter ons. ‘Made in the USA’ is meestal duurder door de sterke dollar en extra importtarieven. Qua smaak is ook het foute idee blijven hangen dat alle Amerikaanse wijnen zware vatgerijpte krachtpatsers zijn. En dan is er de toekomst van de planeet. Consumenten drinken liever dichtbij Europees dan Amerikaans ver weg. Klinkt logisch, tot je ziet dat een container wijn tot wel tien keer minder CO2 uitstoot per kilometer op een cargoschip, dan op een truck.

Gelukkig vind je ook bij ons nog steeds Amerikaanse parels. Naast vlaggenschip Californië verdienen andere wijnregio’s hun sterren en strepen. In het westen steken Oregon (wat een pinot noir!) en Washington (die syrah!) de Bourgogne en de noordelijke Rhône naar de kroon. Het koele Finger Lakes in New York bekoort dan weer de liefhebbers van frisse zuren. Frisse Amerikaanse rieslings en cabernet francs? Op de flanken van het gletsjermeer Seneca Lake zeggen ze: yes, we can!

1. Riesling 2020, Fox Run, Finger Lakes, New York, 23 euro, sales@terrapersa.com

Wat een aromabom! Limoenschil, kruisbes en petrol in de neus. De strakke zuren balanceren smeuïge kazen, sushi of kruidig Indonesisch.

2. Pinot Noir 2018, Evesham Wood, Willamette Valley, Oregon, 22 euro, vinesse.be

Rozenblaadjes en knapperig rood fruit. In de mond malse tannines en soepel hout. Bio-elegantie ten top. Subtiel bij wild, decadent bij een croque-monsieur.

3. CMS 2021, Hedges Family Estate, Columbia Valley Washington, 17,50 euro, artevino.be

Rijke biologische doordrinker van cabernet sauvignon, merlot en syrah. Fraîcheur en kruidigheid gaan hand in hand. Ideaal bij een echte hamburger.

4. Cabernet Franc 2014, Red Newt Cellars, Finger Lakes, New York, 27 euro, sales@terrapersa.com

Frisse zuren, pruimen, kersensnoepjes en versmolten tannines. Zinderende peperfinale met nootmuskaat. Finesse bij eend of gegrild rood vlees.

Lees ook: Waarom het wijnglas halfleeg zal zijn in 2035

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content