David Schwimmer belicht grijze zone van seksuele intimidatie
Een collega die je ongevraagd in de billen knijpt kan duidelijk niet door de beugel, maar vaak is seksuele intimidatie subtieler dan dat. Zo subtiel dat sommige daders zich zelf van geen kwaad bewust zijn. Met een reeks van zes kortfilmpjes wil acteur en televisieproducent David Schwimmer daar verandering in brengen.
Schwimmer, die vooral bekend is als Ross Geller in de serie Friends, lanceerde onlangs de campagne #ThatsHarassment. Daarvoor maakte hij enkele filmpjes waarin er telkens sprake is van seksuele intimidatie van vrouwen.
De acteur vertelt in een interview met Cosmopolitan dat hij zich zorgen maakt omdat bijna elke vrouw in zijn leven weleens seksueel lastiggevallen is, maar het merendeel ervan niet naar voor durft stappen uit angst voor wraak. Met de video’s wil Schwimmer mensen aanmoedigen om gepast te reageren of klacht in te dienen als ze iets gelijkaardigs meemaken.
Grijze zone
De campagne werd oorspronkelijk eind december 2016 bedacht in Israël door Sigal Alvin, een Israëlisch-Amerikaanse regisseur. Doordat ze zelf als jonge toneelschrijfster slachtoffer werd van seksuele intimidatie, kwam ze al snel op het idee om het onderbelichte aspect daarvan zelf in beeld te brengen. Alle info en voorbeelden die ze vond over het onderwerp waren namelijk te gewelddadig of onecht; er was nergens iets te vinden over de ‘grijze zone’ van ongewenste intimiteit.
In januari contacteerde ze haar vriend David Schwimmer om de filmpjes over te nemen in Amerika. Ook daar bestond er nog geen goed beeldmateriaal over het onderwerp. De Friends-acteur contacteerde vervolgens Mazdack Rassi, mede-oprichter van Milk Studios, in New York, waar alle zes Israëlische video’s hermaakt werden in één weekend. Onder andere Cynthia Nixon, Emmy Rossum, Cristela Azon en Schwimmer zelf speelden een rol in de reeks.
De acteur, de baas, de collega, de dokter, de fotograaf en de politieker: allemaal gaan ze een stap te ver en overschrijden ze een grens die de vrouw in het filmpje volledig ontsteld achterlaat. Bekijk ze hier:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Grab ‘em by the pussy
Opmerkelijk is dat in een van de filmpjes een barman uitlegt aan zijn vrouwelijke collega dat dronken klanten wel eens ‘grab ‘em by the pussy’-opmerkingen durven maken. Hoewel dit duidelijk een verwijzing is naar de uitgelekte video uit 2005 waarin Donald Trump opschepte dat je vrouwen “zo in het kruis kan grijpen” als je beroemd bent, beweert Schwimmer dat dit geen partijpolitieke kwestie is. “Elke vrouw, wat haar politieke overtuiging ook is, krijgt te maken met seksuele intimidatie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier