Voor wie zin heeft in een dagje slenteren van winkel naar winkel, afgewisseld met koffietje, lunch of apero blijft Antwerpen dé hotspot. Waar is het goed toeven in ’t Stad volgens chef Davy Schellemans van restaurant Veranda?
Den Dam is van chef Davy Schellemans. In deze wijk in het noorden van de stad, die hem na aan het hart ligt, opende hij in minder dan tien jaar tijd met Veranda en Café Commercial twee geprezen restaurants, en het kriebelt nog.
‘De keuze voor Antwerpen was voor mij een evidentie, een natuurlijke aantrekkingskracht. Ik kom uit Ruisbroek, studeerde aan de PIVA en had hier altijd wel vrienden. Antwerpen heeft alles van een grootstad, maar met de gezelligheid of charme van een dorp. Want zo heel groot is het hier niet, al denken we vaak van wel. Ook als locatie voor een restaurant voelde het heel logisch. De buurt was voor mij niet zo heel belangrijk, ik zocht een pand met de juiste vibe, dat betaalbaar was.’
Antwerpen heeft alles van een grootstad, met de charme van een dorp.
‘Als jonge twintiger woonde ik in de straat waar Veranda en Café Commercial nu zitten. Ik heb het Noord dan ook altijd een heel fijne buurt gevonden, een dorp in de stad, met een aparte sfeer. Het gebouw van Veranda was destijds heel slecht geafficheerd op de immosite, maar omdat ik een paar huizen verder had gewoond, ben ik toch gaan kijken. Het pand in Berchem waar we gestart zijn vond ik ook fantastisch. Met twee kleine kinderen wilde ik echter liever boven de zaak wonen, om privé en werk te kunnen combineren.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Hotelkamer erbij
‘Na al die jaren Veranda, had ik zin om nog eens te springen. Café Commercial was een oud café, waar ik vroeger zelf ook al eens kwam. Het stond al jaren leeg, enkel de gelijkvloerse verdieping was nog intact. Het werd een totaalrenovatie, met de bedoeling boven de zaak drie appartementen te maken. Door problemen met de bouwaanvraag hebben we dat plan moeten omgooien naar een duplexappartement. Zo bleef er nog een kleine ruimte over op de bovenverdieping. In plaats van die te verhuren als studio, bedacht ik dat we er net zo goed een mooie hotelkamer van konden maken: Studio Conda. Er verblijven nu zowel klanten als andere gasten.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nog een barretje?
‘Café Commercial doet wat denken aan de begindagen van Veranda. Het is kleinschaliger, er is het oude interieur, de gerechten zijn à la carte. Het is een heel fijne zaak geworden, ik ben er erg blij mee. Intussen viel mijn oog op de oude slagerij ernaast die al een tijd leegstond, een opportuniteit die we niet konden laten schieten. We importeren met Cave Commercial zelf wijn – ook voor enkele andere restaurants – en huurden de ruimte in de eerste plaats als stockeerruimte. Maar omdat het zo’n tof pandje is, begint het weer te kriebelen.’
‘Het plein voor de deur is ondertussen af en er beweegt de laatste tijd veel in de Slachthuisbuurt. Ik ben blij dat het hier tot leven komt, tegelijk vind ik het ook heel spannend. We wachten af hoe het evolueert, maar een winkel slash barretje zou misschien wel kunnen. En dan is de cirkel rond, denk ik. Maar ja: zeg nooit nooit.’
restaurantveranda.be, cafecommercial.be, cavecommercial.be
De favoriete adressen van Davy Schellemans
Van fijne toiletzeep tot toffe pandjes: hier zit de chef als hij geen mooie bordjes dresseert.
—Linkeroever
Drie tips in één: in de zomer ga ik graag met mijn gezin op de fiets naar Linkeroever door de voetgangerstunnel. Het klinkt misschien als een cliché, maar ik blijf het fantastisch vinden. Het begint al bij dat modernistische gebouw op de Sint-Jansvliet, dan de oude roltrap, en als je bovenkomt: instant vakantiegevoel. Vaak eindigen we bij Café Kamyon, een zomerbar aan de Schelde waar je uitkijkt op de skyline van Antwerpen aan de overkant.
Beatrijslaan 29, 2050 Antwerpen. cafekamyon.be (weer open vanaf 17 mei)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
—FOMU
Onlangs zag ik de fantastische expo van Cindy Sherman in het Fotomuseum. Echt heel straf.
Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen. fomu.be
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
—OLT Rivierenhof
Eveneens zomergebonden en ook een fantastische plaats. Als je er ’s zomers een goed concert kunt meepikken terwijl je de zon ziet ondergaan, is dat magisch.
Turnhoutsebaan 246, 2100 Deurne. oltrivierenhof.be
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
—Bloemberen
De bakkerij zit in een oud schooltje aan de luchthaven van Deurne. Hun zuurdesembrood en koeken zijn fantastisch, en in de zomer kun je er ook op het terras zitten. Een heerlijke plaats.
Boekenberglei 284, 2100 Antwerpen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
—Leo Antwerpen
Bij deze patisseriezaak zit het ’m ook weer in de combinatie van het ambacht en de zaak op zich – in een oud slagerijtje.
Solvynsstraat 77, 2018 Antwerpen. leoantwerp.be
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
—Rico Lab
Rico Lab is het type kruidenier waarvan ik vind dat er helaas te weinig van zijn. Het is een coöperatieve buurtwinkel met zuurdesembakkerij, die heel duurzaam bezig is.
Cogelsplein 26, 2100 Antwerpen. ricolab.be
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
—Kolonel Coffee
Toen ik nog op de Amerikalei woonde, startte Kolonel op de Troonplaats, als een van de eerste echte koffiebars in Antwerpen. Waar ik heel blij mee ben, is dat ze naar Den Dam komen met hun branderij en misschien ook een koffiezaak openen: een teken dat de buurt hier echt tot leven komt.
Montignystraat 51, 2018 Antwerpen. kolonelcoffee.be
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
—Den Dam
Dat de buurt tot leven komt met nieuwe adressen is leuk, maar ook spannend. Ik hou van de sfeer, het is hier heel multicultureel. Het zou jammer zijn mocht dat verloren gaan en mocht alles te hip en te duur worden.
—Le Labo en Aesop
Wij werken met beide merken in zowel de restaurants als in Studio Conda. Als de toiletten in een restaurant fris zijn, blijft dat je bij. Ze hebben fantastische producten, op vijftig meter van de winkels begint het al heerlijk te ruiken.
Wapper 18, 2000 Antwerpen. lelabofragrances.com – Kammenstraat 19, 2000 Antwerpen. aesop.com
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
—Eten bij vrienden
Een specifiek restaurant tippen vind ik moeilijk als chef. Wel zijn er zaken in Antwerpen van personen die in het verleden bij mij gewerkt hebben: Album, Nage, Soixante en Tango. Of van goede vrienden, zoals Schnitzel en Pastis. Enerzijds zijn ze echt bezig met wat ze serveren, anderzijds zijn het mensen die ik gewoon heel graag heb en een warm hart toedraag.
albumantwerpen.be, restaurantnage.be, soixanteantwerp.be, tangoantwerp.com, schnitzelantwerpen.be, pastismortsel.be
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer adressen in Antwerpen:
– ‘Dit is veruit de mooiste designwinkel van de stad’: ontwerper Amber Dewaele tipt adressen in Antwerpen
– Kunst, koffie en köfte: de 10 favoriete Antwerpse adressen van het creatieve duo achter Bobby Jewels