Verfrissing op je bord: wat eet je best wel (en niet) bij warme temperaturen? 

© Jared Subia / Unsplash

Wanneer de temperaturen de hoogte in schieten, lijkt onze eetlust weg te smelten zoals een ijsje in de zon. Wat eet je op warme dagen het best om het hoofd koel te houden? Diëtiste Celine Vereeck legt uit.

‘Hogere temperaturen vragen een ander eetpatroon om je fysiek goed te blijven voelen,’ stelt diëtiste Celine Vereeck van praktijk LUST in Antwerpen. ‘Ons lichaam moet op hete dagen meer moeite doen om zijn normale lichaamstemperatuur te behouden, waardoor je je sneller futloos voelt. Even regelmatig eten als normaal is de boodschap,’ aldus Vereeck. 

Het verteren van eten eist veel energie, en warmt ons lichaam dus op. Dat kan je hongergevoel doen afnemen. ‘Het is niet omdat je minder eetlust hebt, dat je minder voeding nodig hebt. Je houdt best je normale eetfrequentie aan. Probeer bijvoorbeeld iets later te eten dan anders, of nuttig je maaltijd in een koele ruimte,’ tipt de diëtiste. Die regelmatige maaltijden zullen er ook voor zorgen dat je minder snel grijpt naar ongezonde tussendoortjes omdat je last hebt van cravings

Hydrateren is de boodschap

‘We zweten meer, dus we hebben meer vocht nodig dan normaal. Water drinken is het hoogste goed, maar er zijn nog andere manieren om onze vochtinname te verhogen,’ aldus Vereeck. Groenten, zoals sla, komkommer en tomaat, en fruit, zoals watermeloen, perzik en sinaasappel, zijn goede opties bij warm weer. Die bevatten veel vitaminen en mineralen die de vochtopname bevorderen. Ook yoghurt helpt ons om gehydrateerd te blijven. 

Speciale drankjes helpen ook het hoofd koel te houden. ‘Als je van jezelf weet dat je weinig water drinkt, kun je bij warm weer je water pimpen met citroen, limoen of munt. Daar grijp je makkelijker naar,’ tipt Vereeck. Bruiswater of kokoswater zijn eveneens goede alternatieven. 

© Getty Images

Individuele verschillen 

Volgens de diëtiste verschilt het van persoon tot persoon of we bij zweetweer meer zout moeten innemen: ‘Doorgaans nemen Belgen genoeg zout in. Er geldt dus geen algemeen advies dat we meer zout moeten nuttigen. Mensen die worstelen met een lage bloeddruk, kunnen dat bij warm weer beter wel doen.’ 

Ook het afkoelende effect van bepaalde ingrediënten of gerechten is individueel afhankelijk. Best laat je wel pikante gerechten links liggen, of opteer je voor een koude in de plaats van een warme maaltijd. ‘Er is eerder sprake van voedingsmiddelen die je lichaamstemperatuur aanwakkeren, en die je dus beter mijdt, dan voeding die je doet afkoelen,’ licht Vereeck toe. 

Tips voor een verfrissende maaltijd

Je kiest bij hitte bovendien liever voor een lichte maaltijd, dan voor een zware. ‘Die zijn immers moeilijker te verteren, waardoor we ons meer vermoeid of minder comfortabel gaan voelen,’ zegt Vereeck. Zo kan vette of koolhydraatrijke voeding zwaarder op de maag liggen. Toch is het belangrijk dat je ook bij warm weer koolhydraten nuttigt: ‘Die zijn essentieel voor een gezond eetpatroon en leveren ons lichaam de energie om de hitte te trotseren.’

Vereeck zelf kiest op warme dagen graag voor een fruitsalade, een smoothie, of een pastasalade met kip of garnalen, kaas, rauwkost en een zelfgemaakte dressing op basis van mayonaise, yoghurt en kruiden. 

Alcohol is uit den boze 

Dat glaasje rosé of dat fris pintje bier is helaas een minder goed idee. Alcohol werkt namelijk vochtafdrijvend: ‘Gevoelsmatig heeft alcohol op warme dagen een grote, negatieve invloed op het lichaam,’ aldus Vereeck. Cafeïne daarentegen heeft geen vochtafdrijvend effect. Warme dranken kunnen voor sommigen trouwens soelaas bieden. Bij het drinken van bijvoorbeeld een kopje thee zal je lichaamstemperatuur immers stijgen. ‘Je lichaam zal daarna extra zijn best doen om af te koelen, en voor sommigen kan dat helpen op warme dagen. Het is wel geen algemeen advies; je test het best voor jezelf eens uit.’ 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content