Textiel onder de loep: semisynthetische stoffen

Viscose © istock

Geregenereerde natuurlijke polymeren zijn synthetische vezels met als oorsprong planten en bomen. Het verschil met natuurlijke textielvezels is dat deze kunstmatige vezels afkomstig zijn van natuurlijke grondstoffen die extra productiestappen nodig hebben om tot een textielvezel te komen.

De geregenereerde natuurlijke polymeren worden in de volksmond semisynthetische stoffen genoemd. Momenteel maken ze ongeveer zes procent uit van de textielmarkt.

RAYON: VISCOSE, CUPRO & MODAL

Deze stoffen worden gemaakt van plantencellulose en dienen een zwaar chemisch bad te krijgen voor ze bruikbaar zijn. De plantencellulose die gebruikt wordt voor deze semisynthetische stoffen is meestal houtpulp of bamboe. Je hebt verschillende soorten rayon, waaronder Viscose, Modal en Cupro. Ze staan ook wel bekend onder de term ‘kunstzijde’.

Viscose is een vezel van geregenereerde cellulose die verkregen wordt volgens het viscoseprocedé, Modal een variant die iets sterker is en Cupro (cuprammonium) is een luxevariant met mooie glans.

Deze stoffen worden gemaakt van plantencellulose en dienen een zwaar chemisch bad te krijgen voor ze bruikbaar zijn.

In natte toestand is rayon veel minder sterk dan in droge toestand. Je moet kleding van rayon dus voorzichtig wassen en zeker niet uitwringen. De vezel is ook erg kreukgevoelig, wat vaak wordt opgelost door ze te mengen met synthetische vezels zoals polyester.

Een ander nadeel van rayon is het gebruik van hout dat in sommige gevallen afkomstig is van waardevolle oude bossen. De rayonproductie kan dus nefast zijn voor de biodiversiteit. Verder kunnen emissies van nitraten, fosfaten, ijzer, zink, olie en vet naar water en zure emissies naar de lucht voorvallen. Het water dat vervolgens geloosd wordt, heeft daarenboven weinig zuurstof. Gesloten chemische systemen die afvalwater zuiveren bestaan, maar zijn vrij kostelijk en worden voor goedkope kleren dus niet gebruikt.

LYOCELL & TENCEL

Lyocell is een goed ecologisch alternatief voor rayon. Het wordt gemaakt van hout uit duurzame bossen en wordt in een gesloten systeem bewerkt zonder giftige stoffen (maar met organische chemische stoffen). Er is geen verlies van grondstoffen en het is biologisch afbreekbaar. De houtpulp is meestal afkomstig van snelgroeiende eucalyptus. Het draagcomfort is erg hoog en het textiel is sterk.

Lyocell is een goed ecologisch alternatief voor rayon

Tencel is een merknaam van Lenzig Lyocell. Deze zachte stof lijkt net zoals rayon op zijde, absorbeert makkelijk vocht en is sterk. Tencel is duurder dan rayonvarianten, maar wel veel duurzamer en mooier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content