Farne Islands: Walhalla voor vogels

09/12/13 om 10:47 - Bijgewerkt om 10:47

Het is de favoriete plaats qua natuur van Sir Richard Attenborough in het Verenigd Koninkrijk en met 150.000 vogels die er de zomer doorbrengen een Walhalla voor vogels: de Farne Islands voor de kust van Northumberland, tussen Edinburgh en Newcastle.

In de zomer strijken meer dan 150.000 vogels van 290 verschillende soorten neer op de eilanden waaronder papegaaiduikertjes, eidereenden, zeekoeten en alken. Ook broeden er zo'n zesduizend zeehonden op de rotsachtige kust. Jaarlijks komen hier tussen september en november duizend jonge zeehondjes ter wereld.

Afhankelijk van de getijden bestaan de Farne Islands uit 15 tot 20 eilanden. Momenteel woont er niemand op de eilanden, maar dat was in het verleden anders. Vanaf de zesde eeuw woonden er achtereenvolgens Keltische kluizenaars en Benedictijner monniken.

Een Middeleeuwse toren uit 1500 en de 14e-eeuwse Keltische St. Cuthbert kapel met mooie glas-in-loodramen herinnert nog aan die tijd. Ook staan er nog twee Victoriaanse vuurtorens gebouwd in 1811 en 1826 op de eilanden.

De Farne Islands zijn per boot te bereiken vanuit het vissersdorpje Seahouses. De beste tijd om vogels te zien is tussen maart en juli.

Behalve bij vogel- en natuurliefhebbers zijn de Farne Islands ook populair bij duikers omdat ze hier tussen de nieuwsgierige zeehonden kunnen zwemmen en omdat er honderden scheepswrakken op de zeebodem liggen. (MS)

Onze partners