Week van de Friet: elk zijn frietiquette

02/12/16 om 14:38 - Bijgewerkt om 15:18

Frietjes van de frituur zijn net zoals bepaalde koeken op de speelplaats vroeger: iedereen eet ze, maar niemand doet dat op dezelfde manier. Ter gelegenheid van Week van de Friet presenteren wij u: de frietiquette van Knack.be.

Week van de Friet: elk zijn frietiquette

© Getty Images/iStockphoto

Een rondvraag op de redactie leert dat er heel wat onenigheid bestaat over hoe je frietjes van de frituur het beste eet. We bundelden de meest voorkomende regels in deze compleet onwetenschappelijke frietiquette. Laat ze smaken!

1. U zult de juiste accessoires gebruiken

De lekkerste frietjes zijn die die in een papieren puntzak zitten. Ook toegelaten: een kartonnen bakje. Een plastic doosje voor frieten? Dat is gewoonweg not done en een friturist verliest er geloofwaardigheidspunten mee. In plastic ondingen gepropte frietjes worden wak en het vettig laagje onderaan is niet alleen onsmakelijk, maar ook nog eens erg confronterend.

Frietjes eet je met je handen als ze van de frituur komen en met je vork als je ze bij iets krijgt op restaurant. Dat onhandig kleine frietvorkje van de frituur zegt: 'Met mij valt er niets aan te vangen. Je hebt twee handen, gebruik ze.'

2. U zult voorzichtig zijn met 'proeven'

Een gezamenlijk groot pak bestellen en delen is vragen om het beëindigen van vriendschappen. Zeggen dat je een bepaalde bereiding iets nog nooit geproefd hebt, is spelen op het schuldgevoel van je vrienden en not done. "Mag ik eens bijten van uw hamburger?", en dan net het midden van de burger nemen: compleet not done. (Vragen om te) proeven is in het algemeen not done.

Als je frietjes gaat halen tijdens een café-avond en je vraagt of er nog iemand iets moet hebben, maar je krijgt geen antwoord: dan is het echt niet oké voor die andere tooghangers om later (zelfs wanneer ze het lief vragen) toch nog een frietje te proeven.

Om drama's te vermijden, bestel je sowieso best altijd een pakje extra. Vergroot de bestellingen van mee-eters ook steevast: een klein pakje? Dat is vragen om toch nog een goestingske en dus onschuldig ogende "Ga je dat nog opeten?"-vragen achteraf.

3. Als u toch zult delen, zult u bepaalde regels in acht nemen

Wanneer het duidelijk op voorhand is afgesproken dat er een pak gedeeld zal worden, moet je nog steeds enkele regels in acht nemen.

Eerst en vooral: respecteer de denkbeeldige grens. Steel geen frietjes van de kant van je tafelgenoot, zelfs al liggen alle lekkerste stukjes daar. (Of doe het wanneer je hem of haar handig afleidt.)

Let op met de saus: niet iedereen wil even veel of dezelfde soort. Kap niet ongevraagd saus over gedeelde frieten. Wanneer de saus al op de frieten zit wanneer je ze krijgt: hou het deftig.

Wat je ook doet: neem nooit (nóóit!) het laatste frietje wanneer dat op een twistpunt op de denkbeeldige grenslijn ligt, zonder je ervan te vergewissen dat het oké is. Er zijn al voor minder ruzies ontstaan.

4. U zult niet oordelen over het eten van uw tafelgenoot

Oordelen over iemand anders' vreemde keuzes (kippenkruiden op een kaaskroket vallen perfect te verdedigen) is niet erg vriendelijk. Geniet vooral van je eigen maal en bewonder luidop het gastronomisch inzicht van je tafelgenoot. Tenzij het mini loempia's zijn.

5. U zult u op dit moment niet laten hinderen door uw lijn

Frietjes van de frituur zijn heerlijk, maar - daar hoeven we geen doekjes om te winden - ze zijn niet gezond. Ze eten is bewust iets doen waarvan je weet dat het misschien niet erg 'goed' is, maar dat wel goed doet. Als je verder liefst gezond eet, maar nu in een frituur bent beland, kan je er maar beter van profiteren. Morgen eet je toch gewoon opnieuw gebalanceerd? In datzelfde thema: probeer dat pakje friet niet te compenseren met light-frisdrank. Bij frietjes van de frituur gaat het net om het plezier dat je krijgt van het ongecompliceerd 'zondigen'. Geniet ervan!

(EK)

Onze partners