Wat is miso?
De Japanse keuken wint in het westen nog steeds aan populariteit. Maar wat weten we eigenlijk van het Japanse keukenlexicon. Miso, bijvoorbeeld: wat is dat, en hoe gebruik je dat?
Wat is miso ?
Nee, het is geen simpele soep die je bij je sushi krijgt. Het is vooral een pasta van gefermenteerde sojabonen die je dringend moet ontdekken (mocht je het nog niet kennen).
Hoe ziet het eruit ?
Het is een gele, beige, bruine of zelfs zwarte pasta afhankelijk van de ingrediĆ«nten en het fabricatieproces. Miso is het resultaat van de fermentatie van soja en gerst of rijst. Het ingrediĆ«nt is zeer rijk aan proteĆÆnen, vitaminen en mineralen. Volgens de Japanners, die er gek zijn van en het in hun miso-shuri-soep gebruiken, kennen het een groot aantal gezondheidsvoordelen toe. Het zou onder meer de vertering stimuleren.
Is het duur ?
Nee, reken op ongeveer 4 Ć 5 euro voor 400 gram. Je vindt miso in Aziatische biowinkels. De zeldzamere of zeer verfijnde varianten kunnen tot 30 euro per kilo oplopen. Na opening blijft het 6 maanden Ć 1 jaar lekker in de koelkast in een hermetische verpakking.
Is het lekker ?
Omdat de zeer uitgesproken gezouten en gerookte smaak afkeer kan opwekken, is het beter de pasta te testen in lauw water of in dashi bouillon op basis van kombu algen en schilfers van gedroogde boniet. Miso past ook zeer goed bij mirin (in kleine hoeveelheid), een soort zeer zoete sake. De intensiteit van miso is afhankelijk van de kwaliteit en de gebruikte hoeveelheden.
Hoe gebruik ik het ?
Het fantastische kruid geeft niet enkel smaak aan je bouillons, maar ook aan je vlees, je vis, je groeten, marinades of sauzen. Je kan het aanlengen of er rechtstreeks op smeren maar gebruik het altijd met mate – anders zou je recept wel eens te zout kunnen worden! Voeg de miso op het einde van de kooktijd zodat de dieetkwaliteiten gewaarborgd worden.
Is het onmisbaar?
Als je fan bent van de Japanse keuken, vegetarisch bent of gewoonweg houdt van lekker eten en wat nieuwsgierig: dan zeker en vast. Het biedt heel veel mogelijkheden en het is zeer gezond. Miso is namelijk rijk aan vezels, vitamine C en B12, zink, koper, mangaan, antioxidanten en plantaardige eiwitten. Bovendien is het zeer calorierijk. Een goede bondgenoot als je nood hebt aan een detoxkuur.
Anne-Laure Pham voor L’Express Styles
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier