Laksa lemak (soep uit Singapore met kip, garnalen)

10/06/11 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 1 kip in stukken gesneden
  • 450 g garnalen in hun pantser
  • 2 eetlepels olie
  • 4 dl kokosmelk ongezoet
  • 170 g rijstvermicelli
  • 170 g sojascheuten
  • 6 sjalotjes, gepeld en fijngehakt
  • zout

Kruidenmengeling :

  • 3 stengels citroengras, geschild en gehakt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeknepen,
  • 4 cm geschilde gemberwortel, in plakjes gesneden
  • 5 amandelen
  • 3 ansjovisfilets
  • 3 gedroogde rode chilipepers
  • 1/2 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1 theelepel gemalen korianderzaden
  • 1 gehakte ui

Garnituur :

  • enkele blaadjes verse koriander

Bereidingswijze

Doe de stukken kip in een pan, zet ze onder water, breng het water aan de kook en laat alles 45 minuten pruttelen. Verwijder de pantsers en koppen van de garnalen. Haal de kip uit het kookvocht, verwijder het karkas en de botten, en doe deze terug in de bouillon. Voeg de pantsers en de koppen van de garnalen toe. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat alles een halfuurtje sudderen. Zeef de bouillon. Week de rijstvermicelli 5 minuten in heet water tot de sliertjes zacht zijn (raadpleeg aanwijzingen op de verpakking). Giet het weekwater af. Bereid de kruidenmengeling. Gebruik van het citroengras alleen de onderste 6 Ã 7 cm (de rest kan worden gebruikt om de bouillon te parfumeren). Verwijder het harde, buitenste blad en hak het malse gedeelte fijn. Vermaal het citroengras met de rest van de ingrediÃ"nten voor de kruidenmengeling (knoflook, gember, amandelen, ansjovis, chilipepers, korianderzaden, ui en kurkuma) in de blender van een mixer tot een pasta. Doe wat olie in een grote pan, voeg de kruidenpasta toe en bak de mengeling al roerende gedurende enkele minuten. Voeg een halve liter gezeefde bouillon toe en verwarm al roerende tot tegen het kookpunt. Voeg de kokosmelk toe en breng al roerende aan de kook. Voeg de garnalen, het versneden kippenvlees, de sojascheuten, sjalotjes en een weinig zout toe. Leg een nestje vermicelli in ieder bord, giet daar de kokendhete soep over en versier met korianderblaadjes.

Lees meer over:

Onze partners