LINDA, de nieuwe boerenmarkt in Limburg

© Marta

MARTA heeft er kleine zus bij: LINDA. Net als in Antwerpen stampt vzw ONDERGROND ook in Limburg een boerenmarkt uit de grond. Ook hier staan lokale en kraakverse lekkernijen centraal.

Op zaterdag 7 november is het zover. Dan heeft ook Limburg zijn boerenmarkt waar kleinschalige boeren, dappere ambachten en bon vivants samenkomen om lokale en kraakverse lekkernijen aan te bieden of te kopen, naar het voorbeeld van het soortgelijke initiatief in Antwerpen.

LINDA, een initiatief van Vzw ONDERGROND, is ontstaan uit een vraag van C-Mine om in het kader van het Food Festival een gelijkaardige markt op te zetten.

Net als bij grote zus MARTA in de Scheldestad kan je ook hier een hele dag inspirerend markten, maar dan met lekkers uit Limburg als rode draad. De eerstE editie telt een 15-tal kramers, de pijlers van het concept blijven onveranderd:

Lokaal geteelde producten

De vraag naar lekkere voeding van dichtbij wordt groter, ook en vooral binnen de stadsgrenzen. Anderzijds willen we meer en meer weten waar de producten vandaan komen. Bij LINDA vind je bijvoorbeeld mierikswortel en kolen recht van het veld van de boer om de hoek of enkele gemeentes verderop. Bovendien kan je een babbeltje slaan met de boer die zijn waren aanprijst en luisteren naar het verhaal achter de producten. Ook leuk is dat je op je fiets kan springen een ritje maken langs het veld waar ze geteeld worden of de boerderij waar de gelukkige kippen hun eieren leggen.

Nog een groot voordeel is de verkleining van de ecologische voetafdruk aangezien de weg van de boer naar het bord veel korter is. En dichtbij betekent ook verser dan de soortgelijke producten in de winkelrekken. Kom dus met een lege boodschappentas om je tegoed te doen aan ondermeer schapenkaas van de Stalse Schans en groenten van bij Het Vrije Veld, het Blokhuis en De Wroeter.

LINDA, de nieuwe boerenmarkt in Limburg
© MARTA

Ecologisch verantwoord

De boeren op LINDA gaan tijdens het telen een eerlijkere relatie met de natuur aan en gebruiken geen chemische bestrijdingsstoffen. Ook dit is een niet onbelangrijke factor in het toenemende milieubewustzijn.

Ook verwerkers op LINDA zoeken gepassioneerd antwoorden op de toenemende druk op onze planeet. Het MAYA bier is hier een mooi voorbeeld van. Het Hasseltse seitanbedrijf Maya en brouwerij Jessenhofke werkten samen aan dit experiment. Zo gebruikt de brouwerij het zetmeelhoudende restproduct van de seitanmaker om een nieuw bier te brouwen.

‘Niets gaat verloren’

LINDA wil ook een gezonde biotoop zijn, waar standhouders ideeën uitwisselen die resulteren in smaakvolle gerechten die ter plaatse klaargemaakt worden, met ingrediënten die op de markt verkrijgbaar zijn. Zo gaat niets verloren, en wordt ook de afzet voor de boeren en verwerkers gegarandeerd. Verwacht je aan veel culinaire hoogstandjes, onder andere van OATS, De Griekse Frituur en Aichacreafood. Kom dus naar LINDA met vooral een lege maag en een grote honger.

Originele producten

Net als MARTA wil ook LINDA een soort van labo oprichten en nieuwe samenwerkingen tussen lokale producenten stimuleren om zo te komen tot originele producten. Experimenteren en creatief zijn is hier de boodschap. Dit leidde al tot ‘De Rode van Morkhoven’, een saffraanjenever als resultaat van een samenwerking tussen Belgische Saffraan en jeneverstoker Wissels uit Hasselt. Het drankje zal uiteraard te proeven zijn op de boerenmarkt, net als de andere nieuwe creaties. (DB)

Praktisch

C-Mine Genk, zaterdag 7 november, 13 uur tot 20 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content