Koken in papillot: 20 eenvoudige tips en weetjes

19/03/15 om 15:23 - Bijgewerkt om 16:44

Bron: Nest

In een papillot blijven alle smaken, geuren en sappen bewaard. Zo krijg je verrassende aroma's en subtiel geparfumeerde gerechten, verpakt in een al dan niet eetbaar jasje. Ontdek hoe origineel en smaakvol deze eenvoudige bereiding kan zijn.

Koken in papillot: 20 eenvoudige tips en weetjes

© Christl Exelmans

  • Koken en papillote is een bijzondere bereidingswijze waarbij een gerecht klaargemaakt wordt in een 'pakketje'. Binnenin circuleert warme lucht die ervoor zorgt dat de ingrediënten in eigen vocht en stoom garen. Je hoeft dus geen vetstof toe te voegen waardoor koken in papillot extra lijnvriendelijk is.
  • Door het gesloten circuit blijven de aroma's, smaken en sappen van het voedsel bewaard.
  • Deze manier van koken is geschikt voor elk ingrediënt. Vis doet het uitstekend in een papillot. Hij blijft sappig, zijn textuur blijft bewaard en hij droogt niet uit. Je bent ook meteen verlost van die nare visgeur die bij andere kookmethoden in de keuken hangt.
  • Vlees, bereid in een papillot geeft ook prima resultaten. Het wordt mals en de smaak is optimaal. Liefhebbers van een krokant korstje, bakken het vlees even aan alvorens het in te pakken.
  • Groenten en papillotten staan voor een prima huwelijk, maar let op met de verschillende gaartijden. Sommige groenten zijn eerder gaar dan andere en riskeren plat te koken. Je kan dit probleem omzeilen door groenten met een korte kooktijd heel te laten en die met een langere kooktijd in stukjes te snijden.
  • Voor wie wat wil experimenteren: in papillot gegaard fruit kan verrassende resultaten geven.
  • De kooktijd van een gerecht in papillot is doorgaans korter dan bij de traditionele kooktechnieken. Daardoor blijft de voedingswaarde intact en gaan vitaminen en mineralen niet verloren in het kookproces.
  • Een ovenbeurt van een papillot duurt nooit lang: maximaal twintig minuten, al hangt het wel af van de hoeveelheid en de inhoud.
  • Benodigdheden voor het koken in papillot: een rol bakpapier. Meer heb je niet nodig voor. Je kan oneindig veel gerechten bereiden in een eenvoudig stukje dichtgevouwen papier.
  • Het grote voordeel van pakpapier in vergelijking met aluminiumfolie: je kan het recupereren, vandaar onze 'ecologische' voorkeur voor deze materie.
  • Verschillende van groentebladeren lenen zich ook tot het maken van een leuke papillot. Kool- of druivenbladeren, snijbiet- en spinazieblad ogen niet alleen mooi, ze zijn ook lekker.
  • Een stevig bananenblad leent zich uitstekend voor mooi gevormde wikkels met een subtiele, oosterse toets. Vastklemmen doe je met een houten cocktailprikker.
  • Sinds korte tijd zijn er ook siliconen ovenschalen op de markt, die de traditie van koken 'en papillote' in een nieuw jasje steken.
  • Ga je voor het klassieke pakketje, let er dan op dat je het gerecht niet te strak inpakt, zodat de lucht voldoende ruimte heeft om te circuleren, en dat de papillot hermetisch dichtgevouwen is, zodat de stoom niet kan ontsnappen. Leg de papillot met de overlapping naar boven op de bakplaat. Desnoods kan je het nog met een touwtje vastmaken.
  • Voor pakketjes knip je een rechthoek of vierkant uit bakpapier en pas je de grootte aan, aan wat je gaat bereiden. Voor een buideltje knip je een cirkel die je vult en vastknoopt met een touwtje.
  • Papillotten kan je in de oven, de microgolfoven, op de gril van de barbecue of in een stoomkoker klaarmaken. Je bereidt er stoofschoteltjes, hapjes, onverwachte groentepotjes, eenpansgerechten en zelfs desserten mee.
  • Extra smaak bekom je door toevoeging van bouillon, azijn, wijn, limoen- en citroensap of een pittige olie. Vocht is trouwens onontbeerlijk om stoom te laten ontstaan in een papillot. Wees echter zuinig met de hoeveelheid: te veel maakt het bakpapier nat en kan de papillot doen scheuren.
  • Andere oppeppers zijn kruiden, marinades, zeste van citroen of sinaasappel en specerijen. Zelf kruidenmengsels maken is de beste truck om jezelf op een verrassend gerecht te trakteren.
  • Een extra voordeel aan koken in papillot is dat je de pakketjes vooraf kan klaarmaken en tegen etenstijd enkel nog in de voorverwarmde oven moet plaatsen.
  • Papillotten geven haast altijd een speelse draai aan een maaltijd. Je vouwt ze simpelweg open en kan meteen beginnen aan die verrassende mengeling van geuren, smaken en aroma's. Uitpakken en genieten dus.

Onze partners