20 dingen die je misschien nog niet wist over thee

© Veronica Algaba

Wist je dat echte theeblaadjes vandaag nog steeds door apen geplukt worden? En dat het drankje een belangrijke rol speelde in de emancipatie van vrouwen? Dat en nog meer trivia die je misschien nog niet wist over thee maken van jou de knapste kop tijdens de de volgende teatime.

Shen Nung, toxicoloog en de voortrekker van de Oosterse geneeskunde, ontdekte thee per ongeluk in het hartje van China rond 2737 voor Christus. Dat schrijft Paul Chrystal in zijn boek ‘Tea: A Very British Beverage‘. Shen Nung -Shennong voor de vrienden – kon het drankje best pruimen en gebruikte het als antiserum voor giftige kruiden. Zijn maag ontplofte echter na een laatste experiment omdat thee nu eenmaal niet alles kan genezen.

De helende krachten van thee zijn sindsdien altijd een hot topic gebleven. Zo zou thee een perfecte antioxidant zijn en zelfs wratten afweren, beweert List25. Groene thee zou volgens Science Daily prostaatkanker kunnen voorkomen. Wanneer Schots acteur David Tennant in 2005 voor de eerste keer op het scherm te zien is als The Doctor in de cultreeks Doctor Who heeft zijn iconisch personage zelfs een kopje thee nodig om van zijn regeneratie te bekomen. Britser dan dat wordt het bijna niet. Vandaag is thee het meest gedronken drankje na kraantjeswater. Dagelijks worden er naar schatting 165 miljoen kopjes thee gezet, waarvan 95% met theezakjes.

via GIPHY

Er bestaat een myriade aan soorten thee, maar let op: technisch gezien is echte thee afkomstig van de bladeren van de Camellia Sinensis. Enkel thee die extracten van deze plant bevat, kan ook als echte thee worden beschouwd – de rest zakt een categorie lager. Dat zegt thee-experte Kate Woollard aan Buzzfeed.

De productie van die ‘echte’ thee is letterlijk ‘monkey business’: apen werden ingeschakeld om theebladeren te plukken. De dieren werden de plant ingejaagd en nadat de arme beestjes boos aan de takken schudden, kwamen de blaadjes los. Deze techniek wordt door sommige fabrikanten nog steeds gebruikt om thee aan de man te brengen. Bij Firebox kan je bijvoorbeeld thee kopen die door apen is geplukt.

Echte thee bevat L-Theanine, een aminozuur dat je rustig maakt zonder dat je daarom ook slaperig wordt. Verschillende studies bewijzen dit gunstige effect van thee op het brein. Vooral groene en witte thee bevatten veel van deze L-Theanine, waardoor ze een goede vervanger zijn voor koffie.

Er zit meer cafeïne in thee dan je denkt, al ondervind je dat verschil niet. ‘Puur op gewicht bevat thee meer cafeïne, maar je gebruikt meer koffie voor een kopje koffie dan thee voor een eenzelfde kopje thee. Daarom zit er dus minder cafeïne in een kopje thee’, zegt Kate thee-experte Woollard aan Buzzfeed.

via GIPHY

De meeste thee wordt tegenwoordig gedronken in Ierland. Ook in de Verenigde Staten is het drankje heel populair, maar daar wordt 85% van alle thee wel gedronken als verfrissende Iced Tea. Iced Tea is een uitvinding van de Amerikanen, al gaan er geruchten de ronde dat een Britse marktkramer eerst met het idee kwam aanzetten op de Wereldtentoonstelling in St. Louis in 1904.

Dat chauvinisme is ergens wel begrijpelijk: thee deed voor het eerst zijn intrede in het Verenigd Koninkrijk in de 17e eeuw en werd een eeuw later enorm populair. Dat schrijft List25. Thee was oorspronkelijk een luxegoed voor de rijke klasse. Dat schrijft Telegraph. Deftige dames droegen de sleutel van het theekabinet rond hun hals om te voorkomen dat vingervlugge dienstmeisjes het goedje zouden stelen en verkopen op de zwarte markt.

De luxestatus van thee is te verklaren door de prijs. Die liep hoog op door de transportkosten. De Engelsen hadden een monopolie op thee omdat ze via hun koloniale Oost-Indische Companie de handelsroutes beheersten. De Britten hebben de Indiërs, die in de meest erbarmelijke omstandigheden moesten werken, volledig uitgebuit voor hun buideltje thee. De thee werd aan het thuisfront geromantiseerd door grote bedrijven zoals Lipton. Op die manier is thee het meest imperialistische drankje dat we vandaag nog steeds dagelijks doorslikken.

via GIPHY

Maar thee stond ook aan de basis van positieve evoluties. Zo werden Londense theehuizen als ABC en Lyon’s een veilige haven waar vrouwen zonder man naartoe mochten en konden praten over de dingen die ze belangrijk vonden. Je weet wel: de was, de kinderen en oh ja – stemrecht. Dat beschrijft ‘Suffragettes and Tea Rooms’, een kortdocumentaire van BBC. De suffragettes, de voorvechters van de vrouwenbeweging, konden in die theehuizen informeel samenkomen om hun ideeën over emancipatie uit de grond stampen. In tegenstelling tot de populaire overtuiging dat feministen enkel mannelijke tranen drinken, houden ze dus ook van een kopje thee terwijl ze het patriarchaat vernietigen.

Een geschoolde theeproever of theesommelier moet volgens gegevens van tea.co.uk minstens vijf jaar opleiding volgen en zich daarna nog levenslang bijscholen. De echte fijnproevers die alleen het beste willen, kunnen nippen van het duurste kopje thee in de wereld: de Da Hong Pao. Dat wordt onder meer geserveerd in de Royal China Club in London. Een maaltijd in combinatie met een kopje Da Hong Pao kost je daar al snel 3870 euro, een rekening zou hoog dat je je best niet verslikt op het vloeibaar goud.

Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan voldoende goedkope alternatieven. Lipton, hierboven al vermeld, behoort samen met PG Tips wereldwijd tot de populairste theemerken anno 2015. Maar in Groot-Brittannië is het vooral Twinings dat razendsnel zeer populair aan het worden. Zo steeg hun verkoop in 2015 bijvoorbeeld met bijna 5%, wat zich vertaalt in een winstmarge van ongeveer 148 miljoen euro. Dat verduidelijkt The Mirror. Toch lijkt de idee dat de Britten een theenatie vormen te verbrokkelen. Volgens gegevens van onderzoeksbureau Mintel hecht zo’n 69% van de Britten nog steeds belang aan hun bakje troost, maar daalt de verkoop jaarlijks.

(AW via onder meer ‘Tea: A Very British Beverage’, British Library, Independent, The Mirror, Listverse, List25 en Buzzfeed)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content