10 super handige last-minute keukentips voor het eindejaar

24/12/15 om 12:31 - Bijgewerkt om 12:38

De keuken is het strijdtoneel voor de gastheer en gastvrouw. Er moet tegen een razend tempo eten op tafel gezet worden, liefst zonder een ravage aan te richten, verwondingen toe te brengen en het gerecht te laten mislukken. Met onze tips loodst u het eten én de gasten veilig naar de overkant.

10 super handige last-minute keukentips voor het eindejaar

Kerst en Oudjaar in de keuken. © iStock

Voorbereiding is alles

Maak zoveel mogelijk gerechten of ingrediënten al klaar op voorhand. Aardappelen smaken even lekker wanneer ze worden opgewarmd en saus wordt zelfs lekkerder wanneer ze al een tijdje staat te trekken. Denk ook goed na over de volgorde waarin de ingrediënten moeten worden klaargemaakt. Lees het recept er op na en Google desnoods welke stappen je al op voorhand kan ondernemen. Bewaar warme saus bijvoorbeeld in een thermos zodat je ze niet opnieuw moet opwarmen.

De afwasmachine is je beste vriend

Laad tijdens het koken de afwasmachine al in en was ook de grotere of fragielere stukken al handmatig af. Je kan hier natuurlijk ook een familielid voor inschakelen.

Frisse drankjes

Vergeten de drank in de ijskast te zetten? Rol de flessen in nat keukenpapier en stop ze zo even in de vriezer. Liever een meer feestelijke manier om wijn, gin-tonic of vruchtensap te koelen? Stop wat fruit in een diepvrieszak in de vriezer en strooi deze in de glazen van de gasten.

Schil groenten en fruit op oud krantenpapier

Geen tijd te verliezen! Schil je groenten en fruit rechtstreeks op krantenpapier zodat je de schillen in een vloeiende beweging in de vuilnisbak of composteerbak kan gooien. Heb je een ecologisch verantwoorde wormenbak in huis? Ook daar mag krantenpapier in gegooid worden. Niet te vaak natuurlijk, maar de eindejaarsfeesten zijn het ideale moment om hier gebruik van te maken.

Geen huilpartij dankzij deze tips

Ajuinen snijden is vaak zo emotioneel dat we ervan beginnen huilen. Dankzij deze tips kan je vrolijk in die gemene bollen hakken.

Zo vermijd je dat water overkookt

Een houten lepel die je niet vaak meer gebruikt kan zijn nut nog bewijzen. Plaats hem over de pot met kokende substantie en vermijd zo dat de pot overkookt.

Vermijd verstopping van de afvoer

Giet geen vet van de kalkoen of andere gebraden in de afvoer. Het kan stollen en de afvoer blokkeren. Zeer onaangename verrassing wanneer je erna probeert af te wassen. Hou liever een lege verpakking of wat plastiekfolie klaar klaar waar je het vet kan gieten. Als al het vet in de verpakking zit, wacht je tot het gestold is en gooi je het dan in de vuilnisbak. Opgeruimd staat netjes.

Geraspte kaas

Een gigantische hoeveelheid geraspte semizachte kaas nodig? Vries de juiste hoeveelheid in en gebruik dit stuk om te raspen. Het zal veel sneller gaan.

IJs als dessert?

Bewaar ijs in een diepvrieszak. Zo is het makkelijker uit te scheppen.

Last but not least

Keep calm and have fun. Schenk een glaasje wijn uit tijdens het koken of proef al eens van je lievelingshapjes. Het is geen ramp als er iets mis gaat en het is ook geen schande om hulp te vragen. Geniet van de feesten!

(LP)

via GIPHY

Onze partners