10 nationale gerechten die je moet proberen op vakantie
Als je op vakantie gaat naar een van deze landen, mag je gewoon niet terugkomen zonder deze nationale gerechten te hebben gegeten. Smakelijk!
1. Griekenland: souvlaki
Souvlaki is voor Grieken wat voor ons een worst tussen een broodje is: misschien een tikkeltje primitief, maar wel snel en bovenal erg lekker. Voor de Griekse versie vervang je de worst door een in citroensap en kruiden gemarineerd stuk gegrild vlees en het stokbrood door een warme pita. Nog een kwak tzatziki en salade ertussen en je bent klaar voor een heerlijke maaltijd.
2. Canada: poutine
Het nationaal gerecht van Canada zal menig wenkbrauw doen fronsen, en niet alleen omdat het frietjes bevat – terwijl wij ons eigen land toch wel zien als dé referentie als het om de gouden gefrituurde staafjes aardappel gaat. Nee, poutine zal voor veel Belgen zelfs een regelrechte kaakslag zijn, want de Canadezen maken er nogal een boeltje van. Ze verdrinken de frietjes namelijk in vleesjus en strooien er dan kaas over. Geen chauvinisme toegelaten!
3. Verenigde Staten: hamburgers
Deze behoeft niet veel uitleg. Hoewel de oorsprong van de hamburger voer is voor discussie – volgens sommigen zou het broodje het daglicht hebben gezien in het Duitse Hamburg -, staat de populariteit ervan in Amerika buiten kijf. Elke regio heeft uiteraard zijn eigen sauzen en bijgerechten, dus wees tijdens je verblijf overzee voorbereid op minstens tien verschillende ‘de enige echte(s)’.
4. Hongarije: goulash
Toen Hongarije in de tweede helft van de 19e eeuw meer autonomie verkreeg, moest er aan het nationalisme gewerkt worden. En wat werkt er beter als symbool voor een land dan een nationaal gerecht? Goulash (komt van gulyás, ofte Hongaars voor ‘herder’) is een stevige stoofpot van rundsvlees, rode uien, groenten en – niet te vergeten – paprikapoeder.
5. Brazilië: feijoada
Brazilië als vakantiebestemming klinkt dan wel exotisch, zo ziet de nationale dagschotel van het land er allerminst uit. De stoofpot van kidneybonen en runds- en varkensvlees heeft namelijk veel weg van dat goeie ouwe Vlaamse stoofvlees. Zonder bonen dan natuurlijk, maar die krijgt u er in elk Zuid-Amerikaans land nu eenmaal gratis en voor niks bij.
6. Ierland: Irish stew
Ierland verlaten zonder een typische stoofpot gegeten te hebben, is zoals een Ierse pub buitenkomen zonder Guinness gedronken te hebben: een gemiste kans om het land écht goed te leren kennen. Elk huis heeft zijn eigen versie, want in stew kan eigenlijk alles zitten: aardappelen, ajuinen, wortelen en vlees passen allemaal in de dikke bouillonschotel. Een uitstekend maal voor vermoeide rugzaktoeristen. Bestel er dan overigens gerust die Guinness bij.
7. Spanje: Paella
In dit artikel mocht paella zeker niet ontbreken. Het rijstgerecht beschrijven is een haast onmogelijke opdracht, want elke kok heeft zijn eigen recept. Doorgaans vind je er wel rijst in terug, net als iets lekkers uit de zee (mosselen, scampi’s, inktvis, witvis,…) en/of tal van vleessoorten (konijn, eend, kip,…) Het leukste aan een traditionele paella is dat het steevast in grote hoeveelheden wordt klaargemaakt en dat een maaltijd daardoor in een gezellig feest kan uitdraaien.
8. Denemarken: Frikadeller
Zweden hebben hun gehaktballen, de locals in Denemarken zweren bij frikadeller. (Wat au fond eigenlijk ook een soort gehaktbal is, maar dat heeft u niet van ons.) Om een lang verhaal kort te maken: in Scandinavië eet u balletjes, dat staat vast.
9. China: pekingeend
Wie naar China trekt deze zomer, is het aan zichzelf verplicht er pekingeend te eten. Aangezien voor de bereiding een speciale soort oven nodig is, maken Chinezen het gerecht doorgaans niet thuis, maar in de restaurants in Peking gaat het wel vlot over de toonbanken. Traditioneel wordt pekingeend in drie gangen geserveerd: als eerste gerecht krijg je het knapperige vel, daarna volgt het vlees met een soort pannenkoekje erbij, om tenslotte de maaltijd af te sluiten met een bouillon van wat dan overbleef van de eend.
10. Thailand: pad thai
Uiteraard heb je ooi al eens pad thai, het typisch Thaise gerecht met de gebakken noedels en garnalen of vlees, gegeten. Maar nergens zal je het zo goed eten als in Thailand zelf. En daarvoor hoef je niet eens een restaurant op te zoeken, want de lekkerste versies koop je gewoon aan een kraampje op straat.
(EK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier