Michelin beschikt over een glazen bol : Ostend Queen werd vroegtijdig gewaardeerd. De mediaheisa die hierdoor onstond lanceerde het restaurant als een raket.

:: Ostend Queen, Kursaal Oostende : Monacoplein, 8400 Oostende. 059 29 50 55. www.kursaaloostende.be. Lunch : 15 euro, driegangenmenu : 32 euro.

Het Casino Kursaal van Oostende onderging een radicale facelift (zie Weekend Knack van 15 december 2004). De turbomotor achter de nieuwe horecaopzet is Fernand David, de vroegere vice-president van Hilton West-Europa. De man moet zich de laatste tijd veelvuldig in de handen gewreven hebben : zoveel internationale ruchtbaarheid op zo’n korte tijd, daar kan de duurste campagne van het beste pr-bureau niet voor zorgen ! Door de voorbarige waardering in de nieuwe Michelin-gids werd Ostend Queen het middelpunt van de publieke belangstelling. Michelin gaf twee vorkjes, een Bib Gourmand en de vermelding “dit trendy concept brengt een golf van enthousiasme teweeg” en dat terwijl Ostend Queen nog in de steigers stond. Wat voor Michelin uitdijde tot een schandaal, was voor Ostend Queen een gedroomde lanceringscampagne : het restaurant werd in één klap op de culinaire landkaart gezet. Michelin toonde blindelings vertrouwen in Pierre Wynants, de coach én mascotte van Ostend Queen. Natuurlijk is Wynants onze meest serieuze kok, die vanuit zijn drang naar perfectie weinig aan het toeval overlaat, maar voor het publiek ruikt de hele zaak weinig fris en heeft de onberispelijke reputatie van Wynants en van het rode boekje een deuk gekregen.

Zee als inspiratiebron

Wij reserveerden, slalomden tussen de bouwputten door, geraakten binnen in het Casino en namen de lift, die ons, begeleid door het geruis van de zee, naar de onder het dak gelegen visbrasserie bracht. Daar wachtte de door meester Antoine Pinto met smaak gedecoreerde eetzaal en het adembenemend mooi zicht over de kustlijn. Pinto heeft zich bij zijn ontwerp laten inspireren door de zee en de doorzichtigheid van water. De vloer is een Gaudi-achtige tegelmozaïek met afbeelding van schaal- en schelpdieren, en aan de muur bevinden zich bollen met omgekeerde virtuele projecties die de indruk scheppen dat vissen naar je toe zwemmen. Vanaf de krukken aan de lange captain’s tafel kijk je uit over de schaal- en schelpdierenbar en onder de glazen vloer is een homarium. De tafels zijn geraffineerd uitgelicht, het plafond werd aan de zeekant zwart gemaakt en voorzien van duizenden glasvezellichtjes, zodat je de indruk hebt dat je onder de sterrenhemel zit.

“Welkom aan boord”, zei de steward, terwijl hij een enorme spijskaart overhandigde. De bereidingen zijn gevarieerd en gaan van sushi, gerookte vis, oesters en zeevruchten… tot de keuken van Pierre Wynants. Heel wat gerechten kunnen in kleine of grote portie worden besteld. Er is een sympathieke wijnkaart met ruime keuze aan goedkope flesjes.

Tevreden met de kwaliteit

Wij gingen voor de keuken van Wynants. Er kwamen twee voorgerechten : twee onberispelijke kroketjes met handgepelde grijze garnalen (13 euro), en lauwe en flauwe pasta-toren met pimenton, koriander, snijbonen, parmezaan, schaaldierenolie en één langoustine (13 euro). Hoofdgerechten waren : tempura van lekkere soft shell-krab met citronnette, een kommetje Japanse dipsaus en salade (24 euro), en vis en zeevruchten met aroma’s van de wereld of vier tapas : mosselen in ’t groen, koudgekookte zalm, sint-jakobsschelpdier in overheersende salsa en scampi in jasje van krokant gefrituurde vermicelli met zoet-pikante saus (16 euro). Om af te sluiten was er dame blanche, feestelijk gedecoreerd en opgediend met twee sausen (8 euro).

Wij aten en dronken voor 50 euro de man, waren tevreden met de kwaliteit en stonden achter de beoordeling in de Michelin.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content