Zeven redenen waarom mayonaise het nieuwe wondermiddel is

© KIM
Naomi Skoutariotis
Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

Mayonaise is niet alleen lekker, het is ook gemakkelijk om bijvoorbeeld kauwgom van een schoenzool te krijgen. Neem dit artikel gerust met een schep zout (of enkele korrels, naargelang de smaak) maar deze tips werken echt.

Mayonaise is niet alleen lekker, het is ook multifunctioneel. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om kauwgom gemakkelijk van je schoenzool te krijgen, of om een piepende scharnier de mond te snoeren. Enkele tips om zo creatief mogelijk om te springen met mayonaise.

1. Muurschilderingen verwijderen voor dummies

Heeft u thuis een kleine Picasso of Jackson Pollock rondlopen die zijn (wellicht weinig erkend) artistiek talent het liefst uitdrukt op de muur? Wanneer de uk kleurpotloden of waskrijt gebruikt heeft, kan mayonaise redding brengen. Smeer de saus op de vlek, laat het enkele minuten intrekken en ga er met een natte doek over. Wrijf het weg met een droge handdoek en laat even drogen. Uw muur is nu opnieuw effen en kunstvrij.

2. Piepende scharnieren laten zwijgen

Het klinkt misschien bekend in de oren: je deur die een hels geluid maakt door een piepende scharnier. Niet iedereen heeft standaard een pot smeerolie in de kast staan, of als we eerlijk zijn, zin om daarvoor naar de doe-het-zelfzaak te gaan. Een paar gram mayonaise op de grote pin smeren volstaat om het probleem te verhelpen. Als je het slim aanpakt sla je twee vliegen in één klap: met een bezoek aan de frituur moet je niet koken én kun je het vervelende geluid verhelpen. Graag gedaan.

3. Stickerresten verwijderen

Een nieuw boek, een cd of een cadeau dat je wilt inpakken, maar je krijgt die prijssticker er niet helemaal af. Niet getreurd. Wrijf het onding in met wat mayonaise, even laten intrekken en wegvegen met een handdoek. Uw item is nu helemaal stickervrij.

4. ‘We zitten met een ring’

“Michel, we zitten met ne ring.”Houten tafels en ringen, het is een vreselijke combinatie. Wanneer water een ring achterlaat op je prachtige mokkakleurige tafel is het einde van de prachtige tafel gelukkig niet nabij. Breng er wat mayonaise op aan, laat het even intrekken, veeg de mayonaise weg en haal opgelucht adem. Voetnoot: de effecten van het gebruik van mayonaise bij het wegwerken van een koffiering zijn tot op heden onbekend.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

5. Kauwgom verwijderen

Een schoenzool is niet het mooiste plekje van een schoen, zeker niet wanneer je toevallig op kauwgom getrapt hebt. Dat plakkende onding zorgt voor hinder bij het stappen en eenmaal thuis is het meestal te hard om het er nog af te krijgen. Zoals in veel gevallen, vergemakkelijkt mayonaise ook hier de boel. Wrijf het in de ribbels van je schoenzolen, tot de kauwgom loskomt en schraap het er dan van af met een mesje. Niet de properste manier, waarschijnlijk wel de gemakkelijkste.

6. Bestofte planten opblinken

Het kan al eens gebeuren dat grote kamerplanten er bestoft en mat uitzien, omdat ze niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Een oude truc is om ze op te blinken met mayonaise. Het zorgt ervoor dat de bladeren weer stralen én dat de plant opnieuw aan fotosynthese kan doen. Twee vliegen in een klap dus.

7. Barsten in hout dichten

Het algemeen effect van het veelvuldig gebruik van mayonaise is bekend. Te veel mayonaise, dat zijn veel vetten en calorieën waardoor je lichaam uitzet en er een paar gram meer op de weegschaal staat. Dit ongelukkige effect heeft mayonaise gelukkig ook op hout. Wanneer er een barst zit in je stoel, tafel, of ander houten object, volstaat het om de barst op te vullen met mayonaise en het proces een nacht tijd te geven. Door de mayonaise zwelt het hout op en is de barst de dag erna verdwenen.

Voor de keukenprins(ess)en geven we nog even het recept mee om zelf mayonaise te maken.

How to: zelf mayonaise maken

Ingrediënten:

1 ei, 1 eetlepel mosterd, 2 el water, 2 el witte wijnazijn, 4 dl olie

Klop de eieren. Doe dan alle ingrediënten, behalve de olie, samen. Bij voorkeur in een kokervormige kom. Mix de ingrediënten met een (staaf)mixer en giet er langzaam de olie bij. Kruis eventueel met peper en zout.

Partner Content