Wat gebeurt er als je je telefoon in een vliegtuig niet op vliegtuigmodus zet?

5077873

Kan het gebruik van een mobiele telefoon aan boord van een vliegtuig een reëel risico betekenen voor de veiligheid?

Kan het gebruik van een mobiele telefoon aan boord van een vliegtuig een reëel risico betekenen voor de veiligheid?

Over het gebruik van mobiele telefoons aan boord van vliegtuigen doen de wildste verhalen de ronde. Sommigen beweren dat het toestel kan interfereren met de apparatuur aan boord van het vliegtuig, wat een ernstig veiligheidsrisico inhoudt, anderen zeggen dan weer dat je je mobiele telefoon helemaal niet hoeft af te zetten in een vliegtuig. Hoe zit dat nu?

Nog voor het opstijgen word je er door het vliegtuigpersoneel steeds aan herinnerd dat je je smartphone in vliegtuigmodus moet zetten. Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.

Waarom wordt er zo uitdrukkelijk gevraagd om het toestel in vliegtuigmodus te zetten? Dat een mobiele telefoon zou kunnen interfereren met de bediening van de apparatuur aan boord van het vliegtuig blijkt overdreven. Het is dus zeker niet zo dat je een motor kan stillegen of andere levensgevaarlijke dingen kan uithalen indien je mobieltje niet in vliegtuigmodus staat.

Wat wel kan, is dat een toestel dat niet in vliegtuigmodus wordt geschakeld storing geeft op de communicatie-apparatuur. Met andere woorden, de piloot of co-piloot hoort een vervelend zoemend geluid is zijn koptelefoon. Je kan het vergelijken met de storing die een mobiele telefoon vaak geeft in de nabijheid van een radio. Net voor de telefoon begint te bellen, zal de radio meestal een vervelend kralend geluid geven. Wel dat kan dus ook gebeuren aan boord van een vliegtuig en dat is best hinderlijk voor de piloten. Daardoor is het immers mogelijk dat cruciale informatie van de vluchtleiding niet of niet goed wordt gehoord, waardoor een telefoon die niet in vliegtuigmodus staat dus in feite toch een veiligheidsrisico inhoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content