Verrassende versjes: tien Instagram-accounts vol poëzie

df6469d6e1a2065bc8154275f8146fb8 © Een gedicht van Ruth Van de Steene.
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Op Instagram scoor je niet alleen met foto’s, maar ook met woorden. Dat bewijst de nieuwe generatie dichters die meer en meer volgers verzamelt. Naar aanleiding van Gedichtendag: een overzicht van de mooiste Instapoëzie in eigen taal.

Op Instagram scoor je niet alleen met foto’s, maar ook met woorden. Dat bewijst de nieuwe generatie dichters die meer en meer volgers verzamelt. Naar aanleiding van Gedichtendag: een overzicht van de mooiste Instapoëzie in eigen taal.

1.Perversjes

Wie? Een zekere Marieke uit Nederland, die verder heel karig is met persoonlijke info.

Aantal volgers? 10.492

Wat? Getwijfel, gemis, seks en onafgewerkte to-dolijstjes: er zijn weinig onderwerpen die niet de revue passeren op Perversjes. De teksten zijn strak, ritmisch en repetitief, met wat verbeelding hoor je iemand beatboxen op de achtergrond. Woorden als ‘kut’, ’tieten’ en ‘neuken’ beroven de versjes af en toe van hun onschuld. Gelukkig wordt het nooit onsmakelijk, hoogstens een tikje spannend.

2.Sielvhm

Wie? Voluit Siel Verhanneman, een professionele schrijfster uit Kortrijk die haar carrière begon op Instagram. Intussen heeft ze al twee dichtbundels en een roman op haar naam staan en geeft ze ook regelmatig lezingen.

Aantal volgers?7.337

Wat? Chaos regeert op het account van Siel Verhanneman, een van de eerste en meest bekende Instagram-poëten van het ons land. Handgeschreven gedichten worden afgewisseld met foto’s uit haar dichtbundels en fragmenten uit haar dagelijks leven. Siel schrijft over de verwoestende kracht van verdriet, de eenzaamheid die ermee gepaard gaat en de nasleep die altijd langer duurt dan verwacht. Haar teksten zijn vaak beeldend, haar woorden als een pleister voor iedereen die ooit iets gelijkaardig meemaakte.

3. Ruth Van de Steene

Wie? Een 32-jarige dichteres uit Gent, die al een aantal dichtbundels uitbracht in eigen beheer. Ze verkoopt ook postkaartjes, tegels en notitieboekjes met haar teksten.

Aantal volgers? 10.540

Wat? De gedichten van Ruth zijn vaak niet langer dan twee regels: meer heeft ze niet nodig om de essentie van een gevoel op treffende wijze te vatten. Pijn en humor gaan vaak hand in hand, met liefdesverdriet als rode draad doorheen de verschillende versjes. In haar boeken voorziet ze haar gedichten Rupi Kaur-gewijs van passende tekeningen, op Instagram krijg je enkel strak vormgegeven teksten te zien.

4. Didalmi

Wie? Dat weet eigenlijk niemand, Didalmi opereert in alle anonimiteit.

Aantal volgers? 16.400

Wat? Didalmi geeft de tragiek van het dagelijks leven van een poëtische toets. In gedichten van vier regels voorziet hij de actualiteit van een diepere dimensie. De toon is onheilspellend, de beelden die hij gebruikt erg krachtig. Zo slaagt hij er als geen ander in om grote, abstracte gebeurtenissen te concretiseren. Onverschillig blijven is onmogelijk, maar dat is wellicht de bedoeling.

5. Frauke Heyde

Wie? Fraukde Heyde schrijft zowel romans als gedichten onder eigen naam.

Aantal volgers? 3.138

Wat? De feed van Frauke Heyde is een mix van poëzie, proza en verdwaalde foto’s van haar dochter. Frauke omschrijft treffend hoe de liefde soms voelt als een keurslijf waarin we trachten te passen en hoe absurd dat eigenlijk is. Haar gedichten gaan over het loslaten van mensen en ideaalbeelden en het stoppen met twijfelen. Aan jezelf, aan anderen, aan de toekomst. Erg nuttig voor wie het conformeren op zachte wijze wil afleren.

6. Maud Vanhauwaert

Wie? De Belgische Maud Vanhauwaert was stadsdichter van Antwerpen voor de periode 2018-2019. Je kunt haar gedichten lezen in haar bundels, zoals in de klepper Het stad in mij, de dichteres live aan het werk zien (een aanrader) of haar volgen op Instagram. Een Belgisch talent om trots op te zijn.

Aantal volgers?3.894

Wat? Op het Instagramprofiel van Maud vind je een glimp van haar persoonlijke leven terug, maar uiteraard ook poëzie: soms in tekstvorm, soms voorgedragen. Ze doet je lachen, een traantje wegpinken en met een andere blik naar de wereld om je heen kijken.

7. Hupsakeetjes

Wie? Paulien Henkens (31) is copywriter-by-day, openhartige en humoristische rijmkampioene-by-night

Aantal volgers? 2.054

Wat? Paulien biedt op haar Instagramprofiel – en sinds kort ook in boekvorm – een rijmende gids voor het datingleven. Tijdens de jaren dat ze single was schreef ze haar frustraties van zich af. One-night-stands, gebroken harten, selflove… al deze thema’s vat ze in grappige en rake rijmpjes.

8. larsvdwerf

Wie? De Rotterdammer Lars van der Werf heeft een baard, een typmachine en een onbedwingbare drang om te rijmen.

Aantal volgers? 25.224

Wat? De pretentieloze plezierpoëet deelt lief en leed met de wereld op zijn Instagramprofiel. Lars leest ook al eens voor en je kunt hem inhuren voor ‘Versjes op maat.’

9. rhea.cecile

Wie?Rhea Cecile. Door haar uitgeverij Borgerhoff & Laberigts wordt ze omschreven als een nieuwe stem, met een oude ziel.

Aantal Volgers? 3.457

Wat? Via haar Instagramaccount verweeft Rhea taal, beeld en typografie met rake en verbindende woorden.

10. Tom Dinneweth

Wie? Een 28-jarige Brusselaar. Overdag werkt hij voor de zelfmoordlijn, ’s avonds voorziet hij het leven van poëtisch randje.

Aantal volgers? 1.245

Wat? Rake observaties die je het belang van het banale doen inzien. Je voelt bij het lezen een zweem van tristesse – de onheil van een gebroken hart loert om de hoek – maar het wordt nooit zwartgallig of cynisch. Zijn gedichten zijn als een warm bad, een pleister op de wonde of de troost van die ene vriend die je al jaren niet meer sprak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content