Samen werken, niet alleen

“Nu je toch thuis werkt kan je er evengoed iets over pennen”, meldde mijn hoofdredacteur. Per mail uiteraard, want terwijl ik naarstig aan het tikken ben vanuit mijn woonst in Antwerpen zit hij achter zijn bureau in Hasselt. Vandaag is het nationale thuiswerkdag, en meer dan 2400 mensen komen niet naar kantoor.

De officiële opzet van deze thuiswerkdag is uiteraard het verminderen van de CO²-uitstoot die mijn pendelende collega’s en ik vandaag uitsparen door simpelweg van matras op muismat te rollen. Het concept heeft echter wel meer leuke bijkomstigheden.

Niet minder productief
Op de website van de initiatiefnemers kan u lezen over werknemers die dankzij thuiswerken minder stress en meer creatieve denkruimte hebben, maar u en ik weten wel beter wat daarmee bedoeld wordt: ongegeneerd cornflakes uit de doos eten terwijl u met kleverige kruimelvingers mails beantwoordt. Nee, er is niets dat u vandaag de deur uit stuurt en voor wat het ons kan schelen hoeft u zich zelfs helemaal niet te wassen. U doet uw ding -al dan niet in een felroze trainingspak- en om zes uur sluit u nog net de laatste aanhalingstekens terwijl uw hand al naar de afstandsbediening graait.

Niet dat we minder productief zijn wanneer we thuiswerken. Dat extra uurtje slaap doet wonderen en u wil niet weten wat ons huismerk koffie allemaal teweeg kan brengen. Knack.be zal nog steeds zijn lezers op de hoogte brengen van het laatste nieuws, de heetste trends en de interessantste verwikkelingen, ook al tikken we de content vanuit onze woonkamer. Aan de websites zal u dus niets merken, alleen de journalisten erachter ogen iets minder florissant.

Vier hamsters en een personality latte

Mocht u vandaag ook het geluk hebben om thuis te werken, laat u dan echter niet misleiden door het pasjabestaan dat een dagje laptoplabeur met zich meebrengt. Iedere freelancer zal u weten te zeggen dat u op de duur vier hamsters neemt tegen de eenzaamheid, dat u uzelf een maagzweer geeft van de personality lattes in hippe koffiebars en u uw collega’s -ook zij die zweert bij stinkende purgeertheetjes- gruwelijk hard zal missen.

Samen in een grote ruimte zitten zwoegen heeft zo immers zijn voordelen. Wie ideeën samenlegt en krachten bundelt komt met de beste content. Als u het niet van mij wil aannemen -en waarom zou u- kijk dan naar wijlen Steve Jobs. De man liet zijn Applehoofdkwartieren zodanig bouwen dat mensen onmogelijk naar de wc konden gaan zonder op zijn minst enkele collega’s tegen te komen. Want wat u beschouwt als een onschuldig gesprek aan de koffie-automaat verandert later misschien wel in een Pullitzer – desnoods gewoon in het nodige aantal clicks.

Mentale bloedzuigers Kies daarom vandaag eens voor een van de co-working initiatieven in uw naburige stad en verrijk uzelf. De mens is immers niets meer dan een mentale bloedzuiger. We pikken dingen op, maken ze zacht en vormen ze om tot ze in ons plaatje passen. Originele ideeën bestaan, maar ontstaan enkel dankzij een gevarieerde verstandelijke voeding. Wie dus denkt dat iemand van de culturele dienst niets te leren heeft van een econoom en zich enkel maar omringt met gelijkgezinden blijft over met een lege doos die hij volhardend brein zal blijven noemen.

Zoek dus contact en vrees geen conflict; dankzij twitter hoeft u voor die dingen tegenwoordig zelfs niet meer buiten te komen.

Cornflakesgrabbelend verblijf ik,

@FakePlasticRuby, uw dienaar in badjas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content