Geweld tegen vrouwen kleurt de wereld oranje

© Twitter

25 november is het de Internationale Dag van de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen. De Verenigde Naties hebben daarom hun campagne gelanceerd met de slogan ‘Orange the world’. Maar liefst een op drie vrouwen krijgt ooit te maken met geweld.

Ben je een vrouw? Dan is de kans groot dat je ooit te maken gekregen hebt of te maken zult krijgen met fysiek of seksueel geweld. Een op drie vrouwen wordt daar volgens de Verenigde Naties in haar leven het slachtoffer van. Volgens het instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen piekt het aantal meldingen van geweld bij vrouwen tussen 18 en 25 jaar.

Heldere toekomst zonder geweld

Dat geweld kan fysiek, seksueel of psychologisch zijn en voorkomen bij vrouwen én meisjes. Denk maar aan genitale verminking bij meisjes of kindhuwelijken. ‘Geweld is niet onvermijdbaar, maar te voorkomen’, is de boodschap waar de Verenigde Naties de komende zestien dagen de aandacht op willen vestigen. Dat doen ze met de actie UNiTE.

Het doel van de actie, die zal duren tot 10 december, de Dag van de Mensenrechten, is om mensen bewust te maken door de wereld oranje te kleuren. ‘Dat is de aangeduide kleur die een helderdere toekomst zonder geweld moet symboliseren’, aldus de VN. Er wordt ook opgeroepen om evenementen te organiseren en bijvoorbeeld straten en scholen oranje te doen kleuren. (NSK)

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten gaf het goede voorbeeld en twitterde vandaag deze opvallende foto:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content