Opinie

Lene Kemps

Dertig jaar

Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Het voelt fout aan dat ik met slingers en confetti mag gooien voor de dertigste verjaardag, ik zit pas een jaar op deze stoel en ben amper verantwoordelijk voor een dertigste van het volledige traject. Dus: een groot boeket bloemen voor Tessa Vermeiren en Trui Moerkerke, die jarenlang aan het hoofd van dit blad hebben gestaan en het hebben gemaakt tot wat het nu is: een blad waar je niet rond kunt.

Het begrip ‘lifestyle’ heeft veel meegemaakt in drie decennia. Van een vrij neutraal woord dat eenvoudigweg levensstijl betekent, evolueerde het naar een dogma: een lijstje voorschriften om te volgen als je goede smaak wilde etaleren. Het werd een cliché: de steriele loft met een glimmende keuken en kunstig geplaatste lelies. Als gevolg daarvan werd het in de jaren negentig haast een vies woord, gelijkgesteld met blingbling en overdreven consumeren.

Een nieuw tv-toestel, als het oude ook nog goed is. Weer een nieuw paar schoenen, want er is een ander hakje. Maar het blijft een begrip in beweging, de perfecte barometer voor de tijd.

Knack Weekend heeft over al die veranderingen bericht met kennis van zaken, passie voor de job en nuchterheid. Met de ernst die het onderwerp verdient, en de afstandelijkheid die het vraagt. En met oog voor het plezier dat mooie dingen ons kunnen bezorgen. Laat het dan een paar schoenen of een verre reis zijn.

En in mijn hoofd zijn we nu gewoon weer bij het begin aanbeland: bij degelijke informatie over alle aspecten van lifestyle. Wie van lekker eten houdt, wie wil weten wat er gebeurt in de designsector, wie geïnteresseerd is in mode en beauty, of in reizen; die kan bij Knack Weekend terecht voor informatie, duiding en achtergrond.
Er is aandacht voor duurzaamheid, voor ecologie en voor eerlijker produceren. Voor anders bouwen en anders wonen. Voor natuurlijke beauty en reizen met een groenere voetafdruk. Voor een betere wereld zeg maar, zonder revolutionair of hoogdravend te klinken.

We vieren onze dertig jaar met exclusieve lezersevents en bijzondere edities en deze krant is de eerste in de rij. Een retromoment om terug te kijken op dertig jaar lifestyle en dertig jaar Knack Weekend. Maar u mag dit jaar nog meer verrassingen verwachten. Slingers en confetti voor iedereen.

Lene Kemps

Partner Content