De vijf bizarste vormen van anticonceptie uit de geschiedenis

Een bord met oesters. © REUTERS

Op 18 augustus blaast de anticonceptiepil 55 kaarsjes uit. De meeste vrouwen kunnen zich amper nog een (seks)leven voorstellen zonder de pil, maar ooit was het anders.

Er is een tijd geweest dat vrouwen geen beroep konden doen op een anticonceptiepil, prikpil, spiraaltje, staafje, condoom of morning after-pill om een zwangerschap te vermijden. Een overzicht van vijf wenkbrauwfronsende anticonceptiemiddelen.

1. Citroensap

De vijf bizarste vormen van anticonceptie uit de geschiedenis
© REUTERS

Mensen geloofden vroeger (en nu soms nog) dat citroensap sperma doodt. Ze persten dan een citroen uit of brachten vaginaal een spons met citroensap in. De spons was een fysieke grens tussen het mannelijke geslachtsdeel en de baarmoeder, terwijl het sap spermadodend zou werken.

Het middeltje werd voornamelijk gebruikt in oude Joodse gemeenschappen, maar ook Casanova zou niet vies geweest zijn van een citroen tussen te benen. Van de dame, welteverstaan. De hartenbreker zou de schil van een halve citroen gebruikt hebben als primitief vrouwencondoom.

2. Cola-douche

De vijf bizarste vormen van anticonceptie uit de geschiedenis
© Reuters

Iedereen weet wel dat Coca Cola niet de gezondste frisdrank is. Vanuit het geloof dat de bruine bubbly juice spermacellen doodt trakteerden vrouwen hun intiemste delen na de seks op een Cola-douche. Volgens een onderzoek zouden sommige Cola-varianten effectief sperma doden, zelf binnen een minuut.

3. Katoen

‘Hoe zorg je ervoor dat je niet zwanger wordt? Steek er een stop in.’ Dat is althans wat koppels die 1.500 jaar voor Jezus leefden, gedacht moeten hebben. Dit recept is namelijk terug te vinden op papyrus. Ze maakten een mengeling katoen, honing en schors van de acaciaboom samen en gebruikten het goedje als stop. De stof die in katoen zit zou zaad doden. Ook interessant: tijdens de slavernij in Amerika knabbelden vrouwen op katoen om niet zwanger te worden.

4. Alternatieve condooms

De vijf bizarste vormen van anticonceptie uit de geschiedenis
© REUTERS

Een klassieker die weinig uitleg behoeft: condooms avant la lettre, in de vorm van darmen. Deze geeft ons spontaan rillingen (en niet op een goede manier).

5. Dierenpoep

De vijf bizarste vormen van anticonceptie uit de geschiedenis
© REUTERS

Opnieuw een tip van de oude Egyptenaren. Vrouwen smeerden olifanten- of krokodillenpoep tussen hun benen en in hun vagina, om zo te vermijden dat ze zwanger werden.

Of dit effectief een zaaddoder is, is onbekend. Een mood killer? Ongetwijfeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content