De eindejaarsvragen en -antwoorden van Wim Ballieu

Wim Ballieu © Belga

Met 2015 op de drempel blikt Knack Weekend terug op het voorbije jaar door de ogen van enkele prominente lifestylefiguren. Vandaag: het 2014 van chef Wim Ballieu, bezieler van Balls&Glory en tv-kok voor het VIER-programma ‘Goe Gebakken’.

Wat vond jij de opmerkelijkste trend van 2014?

Wim Ballieu: “Disneytruien voor dertigers. Blijkbaar werden we dit jaar met z’n allen overvallen door een ongelooflijke aanval van nostalgie. Daarnaast ook de aantrekkelijkheid van onze persoonlijke gegevens, die we -niet altijd gewild- online verspreiden en plots door marketeers verzameld werden om ons diensten, promoties of producten op maat voor te stellen. Hoewel het nog even wennen is, lijkt het concept me helemaal niet verkeerd.”

Wat wordt dé trend van 2015?

Ballieu: “Ik denk – ik hoop! – dat we terug/nog dieper gaan graven naar de oorsprong van ons eten en drinken. Liever zelf wat koffiebonen malen dan je toevlucht te zoeken in capsules bijvoorbeeld, of de wederopstanding van de zelfgemaakte limonades. Door goed te weten wat we eten zullen we veel gezonder gaan eten en de foodwaste steeds meer beperken volgens mij. “

Wat is je wens voor het nieuwe jaar?

Ballieu: “Voor mij persoonlijk: een derde seizoen van House of Cards. (een tv-serie van Netflix, nvdr.) Voor de wereld – en dit zonder al te melig te worden- : dat generatie- en inkomstenkloven wat gevuld geraken en dat we als ‘natie’ samen wat aan de kar kunnen trekken richting bruto nationaal geluk.”

Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

Ballieu: “Dat een goeie locatie ontzettend belangrijk is voor een restaurant en dat misu gefermenteerde soja is – shame on me dat ik dat nog niet wist eigenlijk!”

Wie vond jij de opmerkelijkste figuur van 2014?

Ballieu: “Voor mij persoonlijk was dat Bart Syryn, die in Vladslo zijn job bij een gigantisch vleesbedrijf opgaf om thuis op z’n eigen boerderij varkens te gaan kweken en te verkopen via zijn hoeveslagerij.”

Wat/wie heeft je dit jaar ontroerd en waarom?

Ballieu: “De trending hashtag #riplucdevos op Twitter, op het ogenblik dat ik mijn flessen Kidibul-vodka aan het koudzetten was in aanloop naar mijn Maarten-Nico-Wim-verjaardagsfeest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content