De eindejaarsvragen en -antwoorden van Niel Van Herck (Tjoolaard)

Niels Van Herck © NVH

Met 2015 op de drempel blikt Knack Weekend terug op het voorbije jaar door de ogen van enkele prominente lifestylefiguren. Vandaag: het 2014 van Niel Van Herck, reisblogger onder het vaandel ‘Tjoolaard die dit jaar bekroond werd met een Knack Weekend Blog Award.

Wat vond jij de opmerkelijkste trend van 2014?

Niel Van Herck: “Ruis en banaliteit. Nieuws dat eigenlijk geen nieuws was. Mensen die het luidst konden roepen, kregen een podium. En als Twitter bewoog, dan stond het sowieso op de nieuwssites. Daarnaast werden (Vlaamse) blogs stilaan toch volwassen. Alsmaar meer schrijvers, PR-bureaus die willen samenwerken, boeken vol tips, professionalisering.”

“Binnen de travel merkte ik het afgelopen jaar vooral verjonging. Veel jonge, soms heel jonge mensen tegengekomen onderweg. Reizen is budgetvriendelijker geworden en wordt ook meer en meer als statussymbool gebruikt.”

Wat wordt dé trend van 2015?

Van Herck: “Stilte! En simpliciteit. Back to the basics, minder nadenken en meer voelen. We gaan ontsnappen, ons afsluiten op alle mogelijke manieren. Ontwenningskuren voor Facebookverslaafden, yogakampen, Wifi-vrije zones, stiltecoupees op de trein (pleeeeease NMBS?), wereldkampioenschappen zo-lang-mogelijk-niet-snapchatten…” “Ook in travel. Ik gok dat natuurreizen alsmaar meer gaan boomen. De jungle in met een kano, door de bergen trekken met de rugzak en bij de bedoeïenen op tentenkamp. Zo lang er maar geen verbinding is. Maar ook mensen die gewoon thuisblijven om in de tuin te werken. Of voor wat quality time met vrouw en kind.” “De rest zal de andere extremen opzoeken. Voelen dat ze leven door heel bewust gekke ervaringen op te zoeken. Extreme sporten maar ook gestoorde bestemmingen genre de Zuidpool en favela’s. Een soort shocktherapie voor lichaam en geest na hele dagen aan een bureau gekluisterd te zitten.”

Wat is je wens voor het nieuwe jaar?

Van Herck: “Dat Gent nog lang de ideale plek om naar terug te keren blijft. Voor mezelf uiteraard nog zottere reizen met gekke gebeurtenissen en coole ontmoetingen. En dat ik eens kan stoppen met tatoeages zetten. Voor de wereld wens ik vooral pijs en vree, maar ook een ecologisch besef. Onze planeet is echt een mooie plek. Ga maar eens kijken!

Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

Van Herck: “Niets is constant. Alles verandert. Omgeving, personen, jezelf. Klinkt cliché maar met ouder worden, leer(de) ik al die veranderingen beter plaatsen. Door af en toe gewoon te stoppen met nadenken en er volle bak voor te gaan. Think less, stupid more. Keer goed impulsief zijn. Naïef soms zelfs. Elk paadje dat er wat speciaal uitziet inslaan. Letterlijk en figuurlijk. Tjolo!

Wie vond jij de opmerkelijkste figuur van 2014?

Van Herck: “Mijn moeder. Ik weet het, ik blijf strooien met clichés. Maar het is ongelooflijk hoeveel kracht en moed ze heeft. Niet zo vanzelfsprekend, met drie nogal aparte zonen.”

“Ik weet dat ze elke keer ik weer vertrek naar een of andere louche bestemming, ze doodongerust mijn Facebookprofiel in de gaten houdt in de hoop op nieuws. Maar ze steunt me in alles wat ik doe. Ze is de eerste like op Facebookposts, de laatste om te vragen of ik niet beter thuis zou blijven en één van de weinigen die snapt dat ik dat reizen echt nodig heb. Ah, en haar spaghettisaus is de max!”

Wat/wie heeft je dit jaar ontroerd en waarom?

Van Herck: “Oost-Afrika. Kenia en vooral Oeganda specifiek dan. Wondermooi van natuur, heel divers. Bergen, meren, jungle, … Het moment waarop ik voor het eerst gorilla’s in het wild zag, zal me altijd bijblijven. Die menselijkheid in hun blik en gedrag. Maar ook de mensen zijn fantastisch. Ze hebben amper wat ze nodig hebben, maar zijn daardoor extreem creatief. En wat een energie. Stress kennen ze niet, terwijl er nochtans overal chaos heerst. Maar van die leuke chaos. Absolute aanrader!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content