Antwerpse Modeafdeling houdt laatste defilé met Van Beirendonck aan het roer

Walter Van Beirendonck (midden) © Belga

In de Waagnatie op het Antwerpse Eilandje heeft de gerenommeerde Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen zijn jaarlijkse defilé gehouden. Zowel de studenten van de drie bachelorjaren als de masterstudenten tonen er hun eindwerk. Het is de laatste show met Walter Van Beirendonck aan het hoofd van de Modeafdeling.

Naar aanleiding van het afscheid van Van Beirendonck, die na dit academiejaar met pensioen gaat, bestaat de jury ditmaal niet uit een verzameling ontwerpers, journalisten, fotografen en stylisten, maar wel uit oud-studenten van de Modeafdeling, van de jaren 1980 tot nu, uit de hele wereld.

Zij beoordelen de collecties van de huidige twaalf masterstudenten. Dat is zoals steeds weer een erg internationaal gezelschap, met één Belg (Igor Dieryck) en verder studenten uit Zuid-Korea (4), Mexico (2), Tsjechië, Polen, China, Taiwan en Letland.

Ook 94 bachelorstudenten toonden vrijdag – en bij herhaling nog eens zaterdag – hun creaties. De tweedejaarsstudenten brachten naast eigen concepten ook interpretaties van historische kostuums, de derdejaars kregen naast hun eigen creaties het thema wereldculturen opgelegd.

Zowat 2.000 modeprofessionals en -liefhebbers, maar ook familie en vrienden van studenten woonden vrijdagavond het eerste defilé bij. Het defilé van zaterdag is al volledig uitverkocht.

Partner Content