Filodeegrolletjes met feta-mango en spinazie op daikonsliertjes met avocado en crumble van zaadjes

Voor 4 personen
Filodeegrolletjes
  • 8 vellen filodeeg uit de diepvries (of loempiadeeg, dat iets sterker is)
  • 75 g fetakaas
  • 200 g spinazie
  • 1 grote rijpe mango
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 2 takjes verse munt
Daikonsliertjes met avocado
  • 1 daikonwortel, in sliertjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 el wijnazijn
  • 1 rijpe avocado
  • zout
  • een beetje slakruidenmix
Crumble van zaadjes
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g pijnboompitten
  • 50 g tarwepitten
  • 50 g pompoenpitten
  • een klontje boter
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
Afwerking
  • schijfjes avocado
  • maiskorrels
  • paarse shisoblaadjes
  • limoenschijfjes
  • kerstomaatjes
Bereiding
  1. Filodeegrolletjes: neem het filodeeg een beetje op voorhand uit de diepvries zodat je de vellen makkelijk van elkaar kunt halen. Snijd de mango in stukjes en meng ze met de gekruimelde fetakaas, doe de gehakte muntblaadjes erbij. Verhit olijfolie in een potje en voeg de gewassen en in stukken gesneden spinazie toe. Roer alles een paar keer goed om en laat de spinazie zacht worden in ongeveer 5 minuten. Haal de spinazie eruit en breng hem op smaak met peper, zout, nootmuskaat. Laat hem afkoelen tot hij goed koud is, anders gaat het filodeeg scheuren. Neem de filodeegbladen en trek ze van elkaar.
  2. Leg een blad filodeeg op een schone droge tafel en leg het in een driehoek naar beneden. Schep een beetje spinazie in het midden van de driehoek en vervolgens het feta-mangomengsel op de spinazie. Rol de punt van de driehoek naar binnen op en neem de zijkanten mee naar het midden zodat het filodeegje dicht is langs alle kanten. Besmeer de uiterste punt van het filodeegblad met een beetje water en plak het dicht. Je hebt nu zestien rolletjes (twee per persoon). Wacht tot alles klaar is om ze in een voorverwarmde oven te zetten van 160 °C. Bak ongeveer 10 min tot de rolletjes goudbruin zijn.
  3. Daikonsliertjes met avocado: snijd de daikon in lange sliertjes met een mandoline en leg ze in olijfolie met wijnazijn, breng ze op smaak met zout en een beetje slakruidenmix. Pureer de avocado, maar houd een paar schijfjes over om te versieren. Haal de daikonsliertjes uit de marinade en voeg de marinade bij de avocadocrème. Dat geeft een perfect sausje voor bij de rauwe daikonsliertjes.
  4. Crumble van zaadjes: doe alle zaadjes bij elkaar en zet er een paar tellen de mixer in, of doe ze in een keukenrobot zodat ze grof gemalen zijn. Voeg de boter erbij en de kruiden. Verkruimel de massa op een bakplaat met bakpapier en zet het geheel in de oven op 150 °C, ongeveer 10 minuten, tot het een droge crumble is geworden.
  5. Laat de crumble afkoelen en kruimel hem tussen de daikon en het filodeeg. Schik de daikonwortelsliertjes in een mooie kom of diep bord. Schik de doormidden gesneden filodeegrolletjes erop en bestrooi alles met de crumble. Breng de versiering aan van maiskorrels, shiso, kerstomaatjes, schijfjes avocado en limoen en serveer de filodeegrolletjes warm.

Uit: Vlees/veggie, Jorun Verheyden (Davidsfonds Uitgeverij).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content