Sinaasappel-chocoladetaart

6194433

Combineer twee lekkere ingrediënten en je verkrijgt een topdessert. Verfraai je gebak door de sinaasappelpartjes mooi per kleur op de taart te leggen.

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • kruimeldeeg*
  • 25 g gezouten boter
  • 25 g rietsuiker
  • 150 g pure chocolade, 70% cacao
  • 3 dl sinaasappelsap
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el maizena
  • 1 ei
  • 5 g boter
  • 6 bloedsinaasappels
  • 1 sinaasappel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Smelt in een kleine pan 25 g gezouten boter. Strijk de gesmolten boter uit over een vel bakpapier en strooi er 25 g rietsuiker over. Rol het deeg uit op dit vel en leg het met bakpapier en al in een taartvorm. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bak het 15 minuten met een blinde vulling in de oven. Haal de taartbodem uit de oven en laat hem afkoelen.
  3. Smelt de pure chocolade en verdeel hem met een spatel over de taartbodem.
  4. Maak de sinaasappelroom: doe het sinaasappelsap, de suiker, vanillesuiker, maizena en het ei in een pannetje. Roer op laag vuur tot de room gaat binden.(Voeg indien nodig nog wat maizena toe.) Neem de pan van het vuur zodra de room gebonden is. Snijd de boter in blokjes en klop die door de room tot ze helemaal zijn opgenomen.
  5. Giet de sinaasappelroom voorzichtig op de chocolade om te voorkomen dat beide gaan mengen. Zet de taart 15 tot 20 minuten in de oven, nog steeds op 180 °C, maar houd er een oogje op: de room moet dof worden, maar wel een beetje ‘drillerig’ blijven.
  6. Snijd voor de vulling de kapjes (onder en boven) van de sinaasappels en snijd de schil dik af langs de bolling van de vrucht. Snijd de partjes tussen de vliezen uit: neem daarvoor een sinaasappel in je hand en snijd met een heel scherp mesje langs de dunne vliesjes tot aan de kern van de vrucht. Haal de zo uitgesneden partjes vruchtvlees heel zorgvuldig los. Haal de taart uit de oven, laat hem wat afkoelen, schik de partjes op de room en zet de taart een paar uur in de koelkast. Serveer hem goed koud.

TIP

Sorteer de sinaasappelpartjes op kleur om een mooi kleurverloop te maken als je ze over de room verdeelt.

*KRUIMELDEEG (PÂTE BRISÉE)250 g bloem1 snuf zout60 g fijne tafelsuiker125 g boter, op kamertemperatuur1 eidooier40 ml waterBereiding1. Zeef de bloem in een grote kom en doe het zout en de suiker erbij. Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter er in blokjes aan toe. Meng alles met je vingers tot het op nat zand lijkt. Voeg de eidooier en het water beetje bij beetje toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en druk hem plat. Wikkel het deeg in plasticfolie.2. Zet het circa 2 uur koel weg, zodat het goed stevig wordt.3. Bestuif het werkblad met bloem. Rol daarop het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Vet een taartvorm in en bestrooi hem met bloem. Neem de deegplak op de deegrol en breng hem zo over naar de taartvorm. Druk de randen goed aan en prik de bodem een paar keer in met een vork. Het deeg kan nu de oven in.Trucje: kneed het deeg niet te lang, anders gaat de boter smelten en wordt het deeg te elastisch.

Uit: Elke zondag heerlijke taart, Caroline Lebar (Van Halewyck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content