Mango-cranberry tatin

6192989 © Mango-cranberry tatin uit 'Elke zondag taart'

Een heerlijke taart om lauwwarm te serveren. Mét slagroom erbij.

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • ‘snel’ bladerdeeg*
  • 3 mooie mango’s
  • 4 appels (liefst golden delicious)
  • 70 g gedroogde cranberry’s
  • 50 g licht gezouten boter
  • 150 g bruine suiker
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 clementine
  • 1/2 tl kaneel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schil de mango’s en snijd plakken van 0,8 tot 1 cm dik los van de pit. Schil de appels en snijd ze in partjes (8 partjes per appel). Laat de cranberry’s 30 minuten wellen in warm water met wat suiker.
  3. Laat de boter smelten in een koekenpan op matig vuur en verhit de bruine suiker onder voortdurend roeren. Voeg het citroen- en het clementinesap toe zodra de suiker gaat karamelliseren, zodat het geheel vloeibaar blijft. Voeg de plakjes mango, partjes appel en de kaneel toe, dek de pan af en laat alles 10 minuten pruttelen. Keer de stukjes fruit halverwege.
  4. Plaats voor een mooi patroon in het midden van de taartvorm een metalen uitsteekvorm om later op die plek de gekaramelliseerde cranberry’s te kunnen leggen. Schik de mangoplakjes en appelpartjes op de bodem van een taartvorm en verdeel er driekwart van de nog warme karamel over (houd de rest apart voor de cranberry’s). Begin met een ring van mangoplakjes langs de buitenkant en werk naar binnen toe.
  5. Rol het deeg uit tot een lap die iets groter is dan de taartvorm, neem hem op de deegrol en leg hem voorzichtig over het fruit. Vouw de uitstekende rand van het deeg naar binnen langs de rand van de vorm. Zo blijft de taart goed in vorm bij het storten. Zet de taart 20 tot 25 minuten in de oven tot het deeg mooi goudgeel is. Stort de taart warm.
  6. Verhit de cranberry’s in de rest van de karamel zodat ze mooi gaan glanzen. Leg ze in de uitsteekvorm en haal de vorm weg.
  7. Serveer de taart lauwwarm en geef er desgewenst slagroom bij.

Tip:

Om te voorkomen dat het deeg in de steekvorm zakt tijdens het bakken, vul je de steekvorm met restjes fruit die je naderhand vervangt door de cranberry’s.

*’SNEL’ BLADERDEEG (SNELLE PÂTE SEMI-FEUILLETÉE)3 petits-suisses of 180 g zuivelspread of monchou150 g bloem75 g boter1 snuf zoutBereiding1. Prak alle ingrediënten fijn met een vork.2. Maak van dit deeg een platte bol. Zet deze minstens 1 uur koel weg.3. Bestuif het werkblad met bloem. Rol daarop het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Vet een taartvorm in en bestrooi hem met bloem. Neem de plak op de deegrol en breng hem zo over naar de taartvorm.4. Druk de randen goed aan en prik de bodem een paar keer in met een vork. Het deeg kan nu de oven in. Je kunt er ook gepelde amandelen in drukken voor het bakken.
Mango-cranberry tatin
© .

Uit: Elke zondag heerlijke taart, Caroline Lebar (Van Halewyck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content