Zonder stress een relaxfauteuil kiezen

Een relaxfauteuil lijkt een beetje op een sportbroek (eentje waarmee je ook echt gaat sporten, niet eentje die je draagt voor de show). De fauteuil moet zich namelijk aan jou aanpassen, niet omgekeerd. Hieronder vind je alle criteria waarmee je rekening moet houden om een fauteuil te kiezen die je als gegoten zit.

Zoek je een comfortabele fauteuil om te lezen, tv te kijken, een dutje te doen, vrienden te ontvangen of op je computer te werken? Elk van die gebruiksmogelijkheden vereist een andere nekondersteuning, zithoogte, helling van de rugleuning en positie van de armleuningen. Een mooi ontwerp is vanzelfsprekend, maar ook de technologie erachter is essentieel. “Een relaxfauteuil kies je op basis van hoe comfortabel hij zit”, vertelt Francesco Beninati, gespecialiseerd verkoper. “Waarom zou je een dure designfauteuil kopen als hij alleen maar als decoratie moet dienen?”

De hoofdsteun

Als je nek door de stress vaak gespannen en pijnlijk aanvoelt, besteed je hier het best wat extra aandacht aan. Jouw nek heeft immers de juiste ondersteuning nodig om zich te kunnen ontspannen. Controleer of de hoofdsteun op de juiste hoogte staat wanneer je naar achteren leunt. Dit is de houding die we automatisch aannemen wanneer we tv kijken. Is de fauteuil bedoeld als zitmeubel voor gasten, zorg er dan voor dat de hoofdsteun in hoogte verstelbaar is.

Zonder stress een relaxfauteuil kiezen

De zitting

Verkies je een hardere zitting of zak je liever zacht weg in je fauteuil? Net zoals bij matrassen is dit een kwestie van persoonlijke voorkeur. Onthoud wel: hoe dieper je in de fauteuil wegzakt, hoe minder gemakkelijk je weer opstaat.

Ook de zithoogte is erg belangrijk. Zelfs een of twee centimeter kunnen een wereld van verschil maken op het vlak van comfort. Houd er rekening mee dat jouw benen een hoek van 90° met de vloer moeten vormen wanneer je zit.

Let er ook op dat de zitting zich aanpast aan jouw zithouding. Jouw lichaam beweegt namelijk voortdurend, zelfs wanneer je denkt dat je gewoon stilzit.

De helling

De helling van de rugleuning is essentieel bij het kiezen van een relaxfauteuil, zeker als je hem wil gebruiken om een dutje te doen of tv te kijken. Is de rugleuning manueel of elektrisch verstelbaar? Zijn er tussenposities? Dit alles speelt een rol in jouw keuze.

De armleuningen

Dit is niet bepaald het eerste waarop mensen letten bij de aankoop van een fauteuil, maar de vorm van de armleuningen is wel degelijk belangrijk. Zijn ze plat of hellen ze lichtjes? Test of ze comfortabel zijn door je onderarm erop te leggen. Zijn de armleuningen groot en stabiel genoeg om er een tablet op te leggen? Dan is de fauteuil ideaal voor fans van home cinema en maaltijden voor de tv!

Zonder stress een relaxfauteuil kiezen

Het Stressless comfort

Om al deze tips in de praktijk toe te passen, hebben we de collectie relaxfauteuils van het Noorse merk Stressless getest bij Bon Repos in de buurt van de Zavel.

* 1, 2, 3 …

Elk model is 360° draaibaar en verkrijgbaar in drie versies: small, medium en large. Daardoor zijn de fauteuils aangepast aan elk lichaamstype, zowel wat de breedte als de hoogte betreft. En dat is niet alles: welk formaat u ook kiest, de prijs blijft hetzelfde (naar gelang het model tussen de €1400 en €3000). Bij alle fauteuils hoort ook een passende voetsteun.

* Een elektrisch mechanisme of op wieltjes?

Je relaxfauteuil elektrisch of met de hand bedienen? Bij Stressless kan het allebei. Dit merk is dan ook dé referentie op het vlak van motorisering.

Na een drukke werkdag is het heerlijk vertoeven in een comfortabele elektrische relaxfauteuil. De optionele massage- en verwarmingsfuncties laten je spieren volledig ontspannen.

Hou je het liefst zuinig of heb je geen stopcontact in de buurt? Dankzij het balanssysteem past de helling van de zitting zich automatisch aan je lichaamsgewicht aan. Zo worden je nek en lendenen perfect ondersteund.

Zonder stress een relaxfauteuil kiezen

* Bijna maatwerk

Naast de verschillende looks, van modern design tot klassiek, zijn alle modellen ook voorzien van unieke details met elk hun eigen belangrijke functie. Hier is de hoofdsteun in hoogte verstelbaar, zodat zowel grote als kleine mensen comfortabel kunnen zitten. Daar kunt je het kussen tussen de rugleuning en de hoofdsteun verplaatsen om de pijn in jouw nek te verzachten.

Door hun subtiele schommelstoeleffect krijg je in de relaxfauteuils met het BalanceAdapt-systeem het gevoel dat je zweeft! En dan zijn er nog de relaxfauteuils met hellende armleuningen, waardoor je je helemaal in een cocon waant.

Wat het design betreft: zodra je het fauteuilmodel hebt gekozen, moet je alleen nog het frametype (hout en/of chroom), de kleur en de kwaliteit van het leer of de stof kiezen. Zo veel mogelijkheden …

Klik hier en ontdek het assortiment stressless® fauteuils en banken