Zomer in de Zwitserse stad

Kathedraal van San Lorenzo met kabelbaan in Lugano © www.tinasturzenegger.com

Uiteraard denk je bij Zwitserland in de eerste plaats aan natuur en bergen. Maar wist je dat de Zwitserse steden eveneens het perfecte decor kunnen zijn voor jouw zomervakantie in Zwitserland? Ga even mee op ontdekking!

Zwitserse steden hebben een aantal onmiskenbare voordelen. De meeste steden zijn klein en gemoedelijk wat maakt dat zowat alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen en te voet bereikbaar zijn. Zwitserse steden bieden een mooie mix aan levenskwaliteit en stedelijke flair. De historische stadskernen zijn goed bewaard gebleven en vele stadscentra liggen aan een meer of een rivier. Ook liefhebbers van hedendaagse kunst, moderne architectuur, design en fotografie komen meer dan aan hun trekken. Ga je op zomervakantie naar Zwitserland? Zet dan zeker een aantal Zwitserse steden op je to-dolijst.

Kunst en cultuur

Kunst, cultuur, design, fashion… je zou het niet meteen met Zwitserland associëren maar vele Zwitserse steden zijn meesterwerkjes van moderne architectuur waarin talrijke musea je aandacht vragen. Neem nu Basel. Met veertig musea is Basel de cultuurstad bij uitstek en de stad met de hoogste ‘museumdichtheid’ van het hele land. Daarnaast is Basel de referentie voor moderne architectuur met fraaie meesterwerken van vermaarde architecten als Herzog & de Meuron, Mario Botta, Renzo Piano (verantwoordelijk voor het gebouw van de Fondation Beyeler), Frank O. Gehry… .

Verschillende Zwitserse steden bieden een voordeelkaart aan vanaf één overnachting. Daarmee reis je gratis met het lokale openbaar vervoer en krijg je korting of zelfs gratis toegang tot musea en bezienswaardigheden.

De vele gezellige steegjes en pleintjes in de Zwitserse steden leiden als vanzelf tot hippe buurten waar het bruist van de artistieke creativiteit. Zo is er in Genève de Broken Chair, een twaalf meter hoge stoel, een kunstwerk van Daniel Berset, die daarmee het lot van de slachtoffers van landmijnen wil herdenken en meteen oproept tot een verbod op clusterbommen. In Zürich ging streetartist Redl aan de slag met een kraan en negentig liter verf. Dat leverde met Melody een van de grootste muurschilderingen van Zwitserland op. Daarnaast vind je in Zürich meer dan 1.300 kunstwerken in de publieke ruimte. Voor een hele kunstwijk sturen we je graag naar Lausanne. Plateforme 10, gelegen vlak bij het station, huisvest het Musée cantonal des Beaux-Arts, in de toekomst nemen ook het fotomuseum Musée d’Elysée en het designmuseum Mudac er hun intrek. De Art Museums of Switzerland bieden tien wereldklasse musea waarin je overweldigd wordt door verbazingwekkende kunst, design en fotografie met uitzonderlijke collecties en tentoonstellingen uit de 20ste en 21ste eeuw.

Lac Lugano
Lac Lugano© STUDIOPAGI

Water als bondgenoot

Vele steden in Zwitserland liggen aan een rivier of meer. Dat zorgt voor een natuurlijke afkoeling en geeft de Zwitserse steden vaak een mediterrane sfeer. Water zorgt in de steden natuurlijk voor nog veel meer mogelijkheden. Al zwemmend, suppend of drijvend op de stroming van de rivier een stad verkennen doe je op de Rijn in Basel of op de Aare in Bern, waar je overigens ook op kan surfen. En op de Arve in Genève kan je zelfs raften.

Hou je het liever rustiger, weet dan dat er in vele Zwitserse steden prachtige zwembaden aan het meer of de rivier liggen. Het bekendste is ongetwijfeld het Frauenbad in Zürich. Gelegen aan de rivier Limmat in de historische binnenstad is dit een prachtig houten art-nouveaubadhuis. Aan het Vierwoudstrekenmeer vind je Luzern, de toegangspoort tot Centraal Zwitserland. Het stadsbeeld van Luzern wordt gekenmerkt door de overdekte, middeleeuwse kapelbrug en de middeleeuwse stadsmuur (Museggmauer) die op een toren na in zijn oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven. Traditie en moderne tijd gaan hier hand in hand. Lugano, gelegen aan het gelijknamige meer, heeft een prachtige verkeersvrije historische stadskern, talrijke bouwwerken in Lombardische stijl, exclusieve musea en het meer als afkoeling. Lugano is het Zwitserse ‘dolce far niente’.

Stad of bergen?

Het zou Zwitserland niet zijn, mocht niet elke stad zich in een indrukwekkend natuurlijk decor bevinden. De bergen zijn steeds binnen handbereik en via trein, bus, boot of gondellift makkelijk bereikbaar. Ontbijten in de stad, met het openbaar vervoer naar bergen en gletsjers om ’s avonds van een uitgebreid cultureel aanbod in de stad te genieten, het kan perfect.

Zomer in de Zwitserse stad

Ontdek de Zwitserse steden: MySwitzerland.com/steden

Lees ook dit artikel over Zwitserland als topvakantie-bestemming.

Reis je naar Zwitserland, hou dan rekening met de op dat moment geldende Covid-19 maatregelen. Raadpleeg voor de meest actuele informatie de websites van de Federale Overheid.