Zo integreer je geurkaarsen in je interieur

Geurkaarsen schenken je interieur een unieke geur, maar hoe gebruik je ze voor een op en top persoonlijke decoratie? De Bretoens-Brusselse decoratrice Noémie Meijer laat je binnenkijken in haar geurwonderland en geeft praktische tips.

“Geurkaarsen passen uitstekend op kleine bijzettafeltjes of salontafels. Het sfeerlicht maakt mijn interieur eens zo gezellig als er vrienden komen, tijdens een televisieavond met mijn man of bij een kleine theepauze met een boek. Meestal kies ik voor neutrale, zachte en lichte kleuren, zodat de geurkaarsen samensmelten met de rest van mijn interieur en de was mooi oplicht bij het aansteken. Nieuwe kaarsen geef ik dan weer een plaats in mijn bibliotheek of open kast. Meestal laat ik de geurkaarsen daar extra opvallen door ze te combineren met andere objecten. Zo passen de geurkaarsen en geurstokjes uit de Private Collection van Rituals – met een witte of zwarte verpakking en gouden zegel – als gegoten bij goudmetalen decoratiestukken.”

“Meerdere geurkaarsen bij elkaar op een apart plekje oogt spectaculair. Een gouden regel als je kaarsen samen in je interieur een plaats geeft? Oneven aantallen objecten samen ogen altijd harmonieus dan even aantallen. Meng verschillende formaten of combineer twee geurkaarsen met een kleiner object, een boek, wat mooie lucifers of een souvenir van op vakantie. Of een mooi vetplantje of potplant. De combinatie van het groene van de natuur en de vlam maken je kalm en vredig. Waak er dan wel over dat de takken geen vuur vatten en zet de kaarsen voldoende ver van elkaar, anders gaan ze onregelmatig smelten door de extra warmte.”

In de badkamer bewaar ik een geurkaarsen voor speciale momenten, bijvoorbeeld als ik nood heb aan ontspanning en troost.

“In andere ruimtes telt voor mij de ontspannende werking van een geur. In mijn slaapkamer gebruik ik vooral interieurparfums. Elke ochtend spray ik een klein beetje op mijn lakens, waardoor mijn man en ik ’s avonds zalig wegdromen. In de badkamer bewaar ik een geurkaarsen voor speciale momenten, bijvoorbeeld als ik echt nood heb aan ontspanning en troost. Om te vermijden dat ze nat worden, berg ik ze op in de kast. Op het grote schap boven mijn bureau prijkt één grote geurkaars. De kaars is kwalitatief en parfumeert de hele ruimte heel delicaat zonder dat ik ze aansteek. Handig, want ik vergeet soms de tijd – en alles wat rond mij gebeurt – als ik werk.”

“Na gebruik geef ik het glas van de geurkaarsen een nieuw leven. Hoe je het aanpakt? Laat het glas weken in kokend water. Als het water afkoelt, krijg je het kaarsvet er mooi uit. Pak het wel voorzichtig aan zodat je geen krassen aanbrengt. Eens proper, zet je er bijvoorbeeld planten of kruiden in, veel mooier dan plastieken potjes. In mijn bureau berg ik er dan weer potloden in op en in de badkamer gebruik ik de glazen verpakkingen voor watjes, wattenstaafjes en make-upborstels. En het leukste van allemaal? Het glas ruikt nog steeds naar de kaars! Ook de mooie doosjes van geurkaarsen en luxueuze geschenkverpakkingen komen van pas, zelf berg ik er bureauspullen en DIY-materiaal in op.”

Meer info over Noémie Meijer? Surf naar www.pierrepapierciseaux.be.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.